Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Posibilă discriminare: Peste 60% dintre cetăţenii europeni opriţi şi chestionaţi, post-Brexit, provin din România

Inquam Photos / Octav Ganea
repatriere Marea Britanie

Mai mult de 60% dintre cetăţenii europeni opriţi şi chestionaţi, post-Brexit, în porturile britanice provin din România, arată cele mai noi date citate de The Guardian şi ridică semne de întrebare legat de o posibilă discriminare, potrivit News.ro.

Informaţiile emise de Guvern arată că, în primele şase luni ale anului, 7.249 de oameni au fost opriţi fie în porturile pentru feriboturi sau în Eurotunel şi vehiculele Eurostar.

Numărul reprezintă o creştere de cinci ori faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, când libera circulaţie între statele membre Uniunii Europene era încă în vigoare pentru toţi cei care căutau, legitim, loc de muncă în altă ţară.

Opririle au fost împărţite în două categorii: cei aflaţi în porturile britanice precum Portsmouth, Dover, Harwich şi Holyhead, şi ceea ce e cunoscut drept „controale juxtapuse” realizate pe teritoriul francez, unde operează oficiali britanici, inclusiv Gare du Nord pentru Eurostar, Coquelles pentru Eurotunnel şi porturile pentru feriboturi Calais şi Dunkirk.

Dintre cei opriţi în primele şase luni ale acestui an, 4.482 au fost din România, eclipsând numărul bulgarilor, de 600 de cetăţeni, şi al polonezilor, de 400.

Cetăţenii din ţările nordice europene au fost foarte puţin afectaţi de noile controale privind imigraţia, cu doar 5 danezi opriţi, 59 de belgieni şi 144 de francezi.

Firma de avocatură Bates Wells, care a analizat datele, a spus că având în vedere că acestea arată un număr disproporţionat mai mare de români care încearcă să intre în ţară după ce s-a încheiat libera circulaţie, ridică semne de întrebare legat de o posibilă discriminare rasială la graniţă.

„Este legitim să faci controale generale pentru a controla imigraţia ilegală, dar aceste cifre recente pun întrebarea dacă există o agendă de fond. Acest tip de oprire poate fi traumatizant şi există riscul ca ofiţerii de imigraţie să vizeze oameni nevinovaţi. Profilul rasial este discriminatoriu şi trebuie înăbuşit în faşă dacă asta se întâmplă”, a spus Chetal Patel, avocat pe probleme de imigraţie şi partener la Bates Wells.

Guvernul britanic a negat că există la graniţă discriminare rasială. „Afirmaţia că facem un profil rasial este falsă şi nejustificată”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne. „Dacă cineva ajunge la graniţa noastră, cu intenţia de a lucra aici fără drept de a o face, publicul se aşteaptă pe bună dreptate să îi oprim să intre, indiferent de naţionalitatea lor. Acest reguli sunt aplicate corect şi doar pe baza circumstanţelor individuale”.

A fost adăugat că datele fac referire la o perioadă în care existau măsuri restrictive în contextul sanitar, ceea ce a însemnat că toţi non-rezidenţii care ajungeau la graniţă erau verificaţi mai mult „pentru a proteja faţă de cazurile importate de Covid-19”.

Cifrele, publicate pe Gov.uk, nu prezintă defalcat naţionalităţile care au revenit sau au ajuns prima dată în Regat în 2021 sau cifre legat de sosirile prin aeroporturi.

Notele explicative precizează că „nu toţi indivizii vor fi fost ţinuţi într-o încăpere de reţinere” şi că „unii dintre cei respinşi vor primi în final permisiunea de a intra în Marea Britanie, alţii vor putea intra condiţionat de cauţiune, în timp ce altora le va fi refuzată intrarea”.

Un motiv pentru numărul mare de români opriţi la granită, scrie The Guardian, ar putea fi lipsa de informaţii sau confuzia creată de schimbarea regulilor de la 1 ianuarie, iar un altul, acela că persoanele care sunt stabilite sau prestabilite în Marea Britanie au revenit după sărbători sau din carantină.

Până pe 30 iunie, datele oficiale arată că românii erau a doua cea mai mare categorie de aplicanţi, cu 1,067 milioane de cetăţeni. deşi 1,09 milioane de polonezi au aplicat pentru schema de stabilire, cifrele arată o rată mult mai mică de oprire la graniţă.

Vizele nu sunt necesare pentru o vizită de până la 90 de zile în Regat sau pentru cei care trăiau deja aici, cu statut stabilit sau pre-stabilit, oficialii vamali au fost acuzaţi că au fost brutali anul acesta după ce au apărut informaţii că reţineau cetăţeni europeni care făceau scurte vizite la prieteni, familie sau parteneri.

The Guardian a scris în luna mai că cetăţeni europeni au fost trimişi în centre pentru imigraţie şi ţinuţi în camere de detenţie în aeroporturi.

„Este clar că mai e de muncit pentru a educa oamenii legat de lucrurile la care să se aştepte, ca să nu fie prinşi”, a mai spus Patel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.