Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Potențial conflict diplomatic între Tokyo și Phenian. Un cetățean japonez a fost arestat în Coreea de Nord

www.adevarul.ro
Phenian paradă

Un japonez a fost arestat recent în Coreea de Nord, o potenţială dilemă diplomatică pentru Tokyo, care încearcă să organizeze un summit cu Phenianul, au relatat sâmbătă media nipone, preluate de AFP preluată de Agerpres.

"Securitatea acestui om este prioritatea absolută, dar este posibil ca partea nord-coreeană să se folosească de această afacere ca monedă de schimb pentru negocierile sale cu Japonia", a declarat o sursă apropiată de guvernul japonez pentru cotidianul Asahi Shimbun.

Ziarul, citând surse guvernamentale, scrie că bărbatul, neidentificat, ar putea fi acuzat de spionaj, dar nu precizează nici când, nici de ce a fost arestat.

Un responsabil al Ministerului Afacerilor Externe japonez a refuzat să confirme pentru AFP arestarea "din cauza naturii unei astfel de afaceri".

"Însă guvernul ia rapid măsuri şi adună informaţii", a declarat el.

Tokyo a sfătuit cetăţenii japonezi să nu meargă în Coreea de Nord, în special din cauza sancţiunilor economice impuse Phenianului.

Arestările de străini pentru spionaj în Coreea de Nord sunt relativ frecvente, la fel ca şi utilizarea lor ca monedă de schimb diplomatică.

În 1999, un jurnalist japonez acuzat de spionaj a fost deţinut în Coreea de Nord timp de doi, potrivit agenţiei Kyodo.

Japonia a menţinut o linie dură faţă de Phenian, care a testat mai multe rachete în direcţia teritoriului său. În plus, Tokyo a insistat multă vreme să obţină un gest privind săi cetăţenii răpiţi în timpul Războiului Rece de agenţi nord-coreeni.

Tokyo doreşte însă organizarea unui summit între liderul nord-coreean Kim Jong-Un şi premierul japonez Shinzo Abe, după recenta destindere diplomatică dintre Phenian, pe de o parte, şi Washington şi Seul, de cealaltă parte, potrivit presei.

Media japoneze evocă o posibilă reuniune în marja unui forum internaţional la Vladivostok, în Rusia, luna viitoare.

"În final, va trebui să-l înfrunt eu însumi pe preşedintele Kim Jong Un, să mă angajez în dialog şi să rezolv chestiunea programului nuclear, a rachetelor şi, în special, problema foarte importantă a răpirilor, iar apoi să stabilesc noi relaţii între Japonia şi Coreea de Nord", a declarat luni Shinzo Abe.

Cu prilejul summitului istoric de la Singapore de la 12 iunie, liderul nord-coreean s-a declarat deschis pentru întâlnirea cu Shinzo Abe, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.