Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Potrivit unui parlamentar sud-coreean, Kim Jong-Un va alege o nouă rută în Rusia în comparație cu vizita anterioară

euractiv.com
putin kim jong un

Serviciul Naţional de Informaţii al Coreei de Sud (NIS) crede că liderul nord-coreean, Kim Jong Un, ar putea opta pentru o "rută diferită" faţă de cea folosită anterior pentru a vizita Rusia în vederea unui presupus summit cu preşedintele Vladimir Putin, a declarat joi un parlamentar sud-coreean citat de EFE.

Deputatul Partidului Puterii Poporului (PPP, conservator), Yoo Sang-bum, a spus că directorul NIS, Kim Kyou-hyun, a declarat în faţa comisiei parlamentare de informaţii că "aşa cum a scris New York Times, există posibilitatea ca Kim Jong Un să efectueze o vizită surpriză (în Rusia), optând pentru o rută diferită decât cea preconizată", conform agerpres.

New York Times a avansat luni posibilitatea ca Putin şi Kim să se întâlnească săptămâna viitoare la Vladivostok, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, pentru a parafa, printre altele, un schimb de armament, tehnologie aerospaţială şi militară.

Concret, Putin ar dori ca Phenianul să vândă Rusiei artilerie şi rachete antitanc, pe care Moscova le-ar putea folosi în Ucraina, în timp ce Coreea de Nord ar căuta tehnologie avansată pentru fabricarea de sateliţi şi submarine cu propulsie nucleară, precum şi ajutor alimentar.

Kim a vizitat deja Vladivostok în aprilie 2019, unde a avut un summit cu Putin.

Cu acea ocazie, el a ajuns în oraş cu trenul său privat, care a traversat punctul de trecere a frontierei dintre Primorski Krai şi nord-estul Coreei de Nord.

Prin urmare, este posibil ca liderul de la Phenian să zboare spre Vladivostok, oraş unde ar putea ajunge de asemenea pe cale rutieră sau maritimă.

În timpul întâlnirii cu Comisia pentru Informaţii, Kim Kyou-hyun a mai spus că NIS monitorizează îndeaproape posibilitatea realizării acestei vizite şi împărtăşeşte informaţii cu alte agenţii de spionaj, având în vedere impactul internaţional pe care l-ar avea un summit între Kim şi Putin.

După eşecul negocierilor cu Statele Unite asupra dezarmării, în 2019, Coreea de Nord a afişat o apropiere crescândă de China şi Rusia, care pare a se consolida şi mai mult în ultimele luni, pe fondul polarizării tot mai mari la care contribuie războiul din Ucraina, în timp ce Washingtonul, Seulul şi Tokyo îşi strâng la rândul lor cooperarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.