Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poveste impresionantă: i-a donat un rinichi fratelui geamăn, de care a fost despărțit la naștere

www.pixabay.com
medici, spital, operație

Cornel Lupu, un bărbat în vârstă de 46 de ani din Bârlad, a primit o nouă șansă la viață chiar de la fratele său geamăn, de care a fost despărțit imediat după naștere, după ce la Spitalul C. I. Parhon din Iași a fost efectuat un transplant renal, cazul celor doi fiind o premieră pentru medicii ieșeni.

Citeşte şi: Parlamentarii sar în AJUTORUL românilor cu credite! Lege pentru cei care nu-şi mai pot plăti ratele

"Din punct de vedere chirurgical nu a fost nicio problemă intra-operator. Bineînțeles, sunt la fiecare pacient particularități medicale mai ales din punct de vedere al vaselor. S-a mai prelungit intervenția propriu zisă de disecție, dar nu de ischemie propriu zis. Pacientul suferea de glomerulonefrită. Pentru noi a fost cazul ideal, pentru că donatorul a fost fratele geamăn. Ceea ce înseamnă o compatibilitate de sută la sută. Astfel de cazuri sunt însă destul de rare", a declarat Daniel Andone, medic specialist urolog la spitalul ieșean C. I. Parhon.

Medicul nefrolog Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al unității spitalicești, a menționat că respectiva intervenție este prima de acest gen care a avut loc la Iași.

"Este primul transplant de la donator viu frate geamăn. Au mai fost cazuri de transplantați, de la frate, de la soră, dar niciodată gemeni univitelin. Din punctul acesta de vedere este o situație ideală în care compatibilitatea este excelentă și numărul de pastile, de imunosupresoare este mai mic", a spus Nistor, potrivit AGERPRES.

După patru ore petrecute în blocul operator, medicii susțin că intervenția a decurs conform așteptărilor. În prezent, Cornel Lupu și fratele său geamăn, Costel Dura, se recuperează în secția de transplant, starea lor de sănătate fiind bună.

"Fratele meu s-a născut cu un rinichi. În vară, a avut probleme de sănătate și a avut de ales între a face dializă sau transplant. Nu am avut nicio îndoială să zic că mi-e frică să-i dau rinichiul meu. Deloc. Acum, suntem doi în unu'. Acum am rămas amândoi cu câte unul", a afirmat râzând din scaunul cu rotile Costel.

Citeşte şi: Protestele, INTERZISE în Piaţa Victoriei în decembrie. Manifestanţii CONTESTĂ decizia Primăriei Capitalei

Fratele acestuia, Cornel, cel care a primit rinichiul, a povestit de pe patul de spital că, în urmă cu o jumătate de an, a început să aibă tot mai des cârcei și picioarele umflate. Un control făcut în luna august la un cabinet medical i-a indicat că are crescută valoarea creatininei. A urmat un alt control medical, după care medicul l-a informat că are o boală din cauza căreia i se inflamează țesuturile renale. Cornel a primit apoi telefon de la fratele geamăn, Costel, care, fără niciun fel de ezitare, i-a spus că îi va dona un rinichi.

"Am văzut oameni care făceau dializă. Știam că e ceva rău, dar voiam să fac asta până la urmă. M-am trezit că fratele meu s-a oferit să îmi doneze un rinichi, înainte să îl întreb eu. Am primit o nouă șansă la viață", a spus, emoționat, Cornel Lupu.

"Am făcut ce a trebuit. După 46 de ani, cred că a venit timpul să îi dau cred ce i-am luat de la naștere. Poate trebuia să fie el cu doi rinichi. Mă simt bine și m-a determinat viața fratelui meu să fac această intervenție. Nu am vrut să-l văd făcând dializă, suferind. Asta m-a determinat să-i dau sufletește, frățește, cu toată inima și încrederea în toți medicii și profesorii de pe aici", a menționat Costel Dura.

Medicul Ionuț Nistor a subliniat, totodată, că cei doi frați provin dintr-o familie foarte unită, în care toate problemele, în special cele de sănătate, ''trezesc'' empatia și ajutorul celor din jur.

Cei doi frați au fost despărțiți la naștere, unul dintre ei fiind dat de mama sa spre creștere unei vecine.

"Suntem o familie numeroasă. Optsprezece frați. O vecină de-a noastră nu avea cum să dea naștere la copii și a rugat-o pe mama, atunci când ne-a născut pe noi, să îi dea și ei un băiat să îl crească, că tot al ei o să fie. Mama s-a îndurat și i l-a dat pe dânsul. Abia la vârsta de șapte ani am aflat că suntem frați. Cine l-a crescut i-a spus: 'Mamă, să știi toată viața ta că ai frați. Iată, aceștia sunt frații tăi'. Nu a fost nimic ascuns. După ce am aflat și eu, am ținut legătura exact ca frate cu frate", a povestit Costel Dura.

Cazul respectiv reprezintă al nouăsprezecelea pacient care beneficiază de transplant renal efectuat la Spitalul C. I. Parhon din Iași în acest an. Numărul este mai mic în comparație cu anul trecut, când au fost înregistrate 22 de astfel de intervenții.

Citeşte şi: Veşti bune pentru MII de pensionari: Când vor primi DIFERENŢELE de bani din urma recalculării pensiilor .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.