Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Povestea emoționantă a lui Rambo - Un ciobănesc german rănit grav în războiul din Ucraina a ajuns câine polițist la Budapesta

După un atac cu rachete în estul Ucrainei, jumătate din fața lui Rambo a fost mutilată și însângerată. Șrapnelul îi răvășise partea dreaptă a capului și nu se știa dacă va supraviețui.

Ciobănescul german în vârstă de 3 ani, care îi însoțise pe soldații ucraineni pe frontul de război, a fost supus unei intervenții chirurgicale de urgență care i-a salvat viața. Acum, Rambo se antrenează cu departamentul de poliție din Budapesta, în Ungaria vecină, și servește ca un memento pentru a ne reaminti că atât câinii - cât și oamenii - cu dizabilități pot face lucruri mărețe, notează AP.

Recuperat după ce a fost la un pas de moarte în provincia Harkov din nord-estul Ucrainei, Rambo învață cum să interacționeze cu copiii, adulții mai în vârstă și persoanele cu dizabilități în cadrul demonstrațiilor poliției și al instituțiilor de reabilitare, potrivit locotenent-colonelului Maria Stein de la Poliția Metropolitană din Budapesta.

Demonstrarea sarcinilor îndeplinite de unitățile canine face parte din programul de prevenire a criminalității al departamentului, cu scopul de a-i învăța pe tineri să fie mai toleranți și să respecte diferențele dintre ei, a declarat Stein.

"În zilele noastre, din păcate, se întâmplă ca unii copii să-și bată joc unii de alții pentru că poartă ochelari, pentru că au aparat dentar, pentru că urechile lor arată ciudat sau orice altceva - pentru că sunt diferiți", a spus ea. "Cu Rambo, am putea să îi sensibilizăm puțin pe acești copii și să le arătăm că, da, este rănit, este diferit, dar poate face aceleași lucruri ca și ceilalți câini."

content-image

Rănit pe front, salvat cu greu

Călătoria lui Rambo către serviciul de poliție nu a fost ușoară. Anul trecut, șrapnelul de la atacul cu rachete, care a rănit și câțiva soldați ucraineni, i-a zburat bucăți de craniu, deteriorându-i maxilarul și mutilându-i grav urechea dreaptă.

După operația inițială, Rambo a fost dus în siguranță în vestul Ucrainei. Violetta Kovacs, șefa unei organizații maghiare dedicate salvării ciobăneștilor germani, l-a preluat în scurt timp și l-a dus la un centru de reabilitare de lângă Budapesta.

"Câinele avea nevoie de ajutor imediat", a declarat Kovacs, șefa Fundației de salvare a rasei ciobănesc german. "A trebuit să îl operăm din nou aici, în Ungaria, deoarece mai mulți dinți îi provocau dureri mari din cauza rănii, care necesitau o intervenție imediată".

Rambo a petrecut opt luni la centru, unde i s-a reconstruit maxilarul, i s-a amputat urechea dreaptă și i s-au scos mai mulți dinți. A fost supus unui antrenament pentru a fi socializat cu alți câini, a spus Kovacs, dar predilecția lui pentru copii a fost clară de la început.

Adoptat de Poliția din Budapesta

Gyula Desko, locotenent-colonel în cadrul Poliției Metropolitane din Budapesta, l-a adoptat apoi pe Rambo, oferindu-i un antrenament suplimentar și un cămin.

El a spus despre Rambo că este un "câine foarte prietenos, cu un caracter bun", care face progrese bune în antrenamentul său și a cărui supraviețuire a fost "un miracol".

"Lucrul cu el necesită mai multă răbdare și mai multă atenție, deoarece nu știm ce fel de probleme psihice i-a provocat rana la cap", a spus Desko, dar Rambo este "atât de deschis cu oamenii și îi acceptă, în ciuda rănilor sale și a șocului care s-a abătut asupra lui".

Aceste calități, a spus Desko, sunt cele care, potrivit poliției, speră că îi vor inspira pe cei care îl întâlnesc pe Rambo să se deschidă la bunătate și acceptare.

"Fiind un câine polițist, se poate vedea prin el că poți trăi o viață plină chiar și atunci când ești rănit și că poți fi un membru util al societății și poți face lucruri foarte diverse", a spus Desko.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.