Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Povestea lui Tibi Ușeriu, filmată de Ana Preda, este nominalizată la Prix Europa

Camera de filmat

Documentarul "Pe Cale - povestea devenirii lui Tibi Ușeriu", în regia Anei Preda, a fost nominalizat la Prix Europa, un premiu lansat de Parlamentul European și Comisia Europeană acordat în cadrul The European Broadcasting Festival de la Berlin, scrie Mediafax.

Pentru premiul lansat de Parlamentul European împreună cu Comisia Europeană au fost înscrise 590 de producții de la televiziuni precum BBC, ZDF, YLE, ORF și France Télévisions.

25 de producții au fost nominalizate, iar Ana Preda a reușit să impună singurul film românesc.

Filmul va rula la Berlin și Postdam între 14 și 19 octombrie, iar câștigătorul va fi prezentat la gala Prix Europa în ultima zi de proiecții.

Această nominalizare implică intrarea automată a documentarului "Pe Cale" în altă preselecție internațională, cea a festivalului FIPADOC, care va avea loc la Biarritz, în Franța, între 22 și 27 ianuarie 2019.

Festivalul Prix Europa a fost lansat în anul 1987. Este unul dintre cele mai importante festivaluri paneuropene care militează pentru Europa şi diversitatea sa culturală. Evenimentul este susţinut de o alianţă formată din 26 de organizaţii publice media europene, între care se numără EBU, BBC, France Télévisions, ORF, ZDF, TVP și Czech TV.

Documentarul "Pe Cale - despre voință și schimbare" vorbește despre transformarea lui Tibi Ușeriu. Fost infractor condamnat pentru jaf armat și închis într-un penitenciar de maximă securitate în Germania, ajutat de familia lui, Tibi devine ultramaratonist de succes și activist social. Povestea copilăriei sale, din păcate, este încă realitatea multor copii din România: violență în familie și în afara ei, lipsă de educație și de îndrumare reală din partea părinților și a profesorilor.

"Când nu mai poți, mai poți un pas", spune campionul Tibi Ușeriu, triplu câștigător al uneia dintre cele mai dure competiții din lume, ultramaratonul 6633 Arctic, în 2016, 2017 și 2018.

Filmul caută să afle ce resorturi interioare și ce stimuli l-au ajutat pe Tibi Ușeriu să-și remodeleze viața. Un element particular al documentarului este combinarea filmărilor reale cu animația. Ilustrația și prelucrarea computerizată a fost realizată de Ioana Florea Nutz. Animația vine să susțină povestea din trecutul personajului principal, dar este aleasă și ca mijloc vizual de exprimare dramatică, arată realizatorii.

Ana Preda lucrează în producția de televiziune de aproape 25 de ani, cei mai mulți dintre aceștia ca producător.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.