Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Povestea unor romani care s-au intors acasa din Marea Britanie: Chiria pe o cameră de 3/4 e 600 de lire, 10 oameni la o toaletă şi 10 oameni la bucătărie...

caleaeuropeana.ro
saracie

O familie de români din Lugoj, stabilită la Londra, se întoarce acasă după aproximativ jumătate de an petrecut în Marea Britanie, dezvăluind condiţiile grele în care stau mulţi români din Anglia, care, în ciuda greutăţilor, nu au curajul să revină în ţară şi nici măcar să vorbească despre cum decurge cu adevărat viața lor acolo.

Român din Marea Britanie: ”Chiria in regat pe o cameră de 3/4 e 600 de lire.10 oameni la o toaletă şi 10 oameni la bucătărie”!
”Sunt multi care ar vrea să plece, dar în momentul de faţă nu mai pot pentru că sunt prinşi de sistem, de contracte. De exemplu, eu câştig undeva la 1.800 – 2.000 de lire, dar dau chiria 600 de lire, plus mâncare, plus abonament la transport, pe haine, mai rămân cu 100 sau 200 de lire. Trăieşti cu gândul că familia spune ” wow, eşti la Londra”, dar nu mulţi povestesc chestiile astea pentru a nu se face de râs în ţară”, a declarat Remus.

Din familia Lupu, prima care a plecat în Anglia a fost Gabriela. După trei luni în care ea a lucrat la un azil de bătrâni, a urmat-o și soţul ei, Remus.

După două săptămâni în care s-au rezolvat problemele cu actele, Remus s-a angajat la o firmă de construcţii. El spune că în dimineaţa în care s-a aflat rezultatul referendumului pentru ieşirea din Uniunea Europeană aproximativ 400 de europeni, dintre care 30 de români, au fost înştiinţaţi că este ultima zi de lucru.

”Noi făceam pereţii despărţitori ai unui bloc după ce o altă firmă ridica structura. Eu cred că s-a făcut o selecţie a europenilor. De aici se face selecţia pentru plecarea imigranţilor înapoi în ţările lor, pentru că dacă rămâi fără serviciu, rămâi pe stradă pentru că nu ai bani să îţi plăteşti chiria. Dacă nu ai bani să îţi plăteşti chiria, nu ai bani nici de mâncare. Atunci ajungi să rămâi pe stradă şi să furi. Dacă ai furat, te prinde Poliţia, te ţine o lună în arest şi te trimite acasă”, a explicat Remus pentru cotidianul Adevărul.

”Aici câştigi 1.700 de lire şi în România câştigi 1.700 de lei. Din banii ăştia, în Londra nu te alegi cu foarte mult. Să zicem că pui deoparte 200 de lire dacă nu bei şi nu fumezi. Ei, în România dacă ai un salariu de 1.7000 de lei, 600 de lei îi pui deoparte. Şi eşti acasă, nu te aşteaptă nimeni nimeni cu pancarte ‹‹Căraţi-vă acasă››.

Într-un restaurant am văzut următorul afiş: ‹‹Dacă lăsaţi copiii nesupravegheaţi, vor fi vânduţi ca şi sclavi››. Pune în România într-un restaurant un afiş din ăla. Pune-l şi vezi ce se întâmplă.

Sunt chestii care sunt puse să te denigreze şi să lucreze în subconştientul tău şi să zici: „Asta e, sunt cel mai fraier, nu am ce să fac. Acuma sunt aici, trebuie să trag, am trei copii acasă trebuie să mă lupt”. Nu ai ce să faci. Foarte mulţi ar pleca, numai că nu pot din cauza sistemului sau pentru că nu au bani”, a mai spus lugojeanul.

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.