Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poziția lui Boris Johnson devine tot mai fragilă: Patru consilieri influenţi demisionează din cauza 'partygate'

Agerpres - Reuters
Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson a pierdut patru consilieri influenţi, care au demisionat din cauza scandalului petrecerilor la sediul Guvernului în timpul carantenei anticovid (”partygate”), care-i slăbesc şi mai mult poziţia, relatează AFP, conform news.ro.

Downing Street a anunţat într-un comunicat, joi seara, că a acceptat demisiile lui Martin Reynolds, secretarul-şef al lui Boris Johnson, care a trmis un e-mail unui număr de 100 de persoane prin care le invita la un pahar în mai 2020, şi a lui Dan Rosenfield, şeful de cabinet al premierului, instalat în post în urmă cu un an.

Boris Johnson le-a mulţumit pentru ”contribuţia importantă în Guvern”, în lupta împotriva pandemiei covid-19 şi în relansarea economică, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt.

”Ei vor rămâne în post până la desemnarea succesorilor lor”, a precizat el.

Înainte de anunţarea acestor demisii, miercuri au mai demisionat Munira Mirza, însărcinată cu politici în Guvern, şi Jack Doyle, şeful comunicării, care a participat la una dntre petrecerile denunţate în scandal.

Munira Mirza i-a reproşat lui Boris Johnson faptul că a lansat o acuzaţie ”mincinoasă” la adresa actualului lder al opoziţiei în timp ce se apăra în Parlament, după publicarea unui raport intern copleştitor cu privire la aceste petreceri la Guvern care-i impută ”erori de leadershp”.

Boris Johnson l-aacuzat pe Keir Starmer, liderul Partidului Laburist, de faptul că i-a permis pedofilului Jimmy Savile, un fost star la BBC, să scape de justiţie, pe când conducea parchetul britanic.

Recurgerea lui Johnson la această acuzaţie - răspândită în mediile complotiste şi de extremă dreapta - a provocat un val de indignare.

Keir Starmer l-a acuzat, la rândul său, pe Boris Johnson de faptul că repetă ”teorii ale complotului ale unor fascişti, pentru a câştiga puncte politice ieftine”.

”Nu exista nico bază rezonabilă sau dreaptă a acestei afrmaţii”, scrie Munira Mirza, însărcinată cu politicile la Guvern, în scrisoarea de demisie, publicată pe site-ul revistei The Spectator.

Aceasta a fost o ”referiţă partizană şi deplasată la un scandal îngrozitor de abuzuri sexuale vizând copii”, a declarat ea.

În pofida îndemnului său, ”nu aţi prezentat scuze pentru impresia mincinoasă pe care aţi lăsat-o”, scrie ea.

O fostă membră a fostului Partid Comunist Revoluţionar, Munira Mirza a lucrat cu Boris Johnson pe când acesta era primar al Londrei, în perioada 2008-2016.

Guvernul britanic a confrmat atât demisia acesteia, cât şi pe cea a directorului comunicării Jack Doyle.

Potrivit tabloidului Daily Mail, Jack Doyle a spus echipei sale că a intenţionat întotdeauna să plece, în pofida faptului că se află la Downing Street de doi ani, mai întâi ca subaltern, şi că viaţa familiei sale a fost puternic afectată de ”partygate” în ultimele săptămâni.

Guvernul a anunţat că Boris Johnson le-a transmis celor doi consilieri ”recunoştinţa” sa cu privire la ”contribuţia în Guvern” a acestora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.