Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PPE îndeamnă la unitate în cursa pentru preşedinţia Parlamentului European

Partidul Popular European (PPE, conservator), principalul grup politic din Parlamentul European, a îndemnat marţi la unitate în cursa pentru preşedinţia Parlamentului European, care se anunţă disputată după plecarea socialistului Martin Schulz, informează AFP, conform agerpres.

"Trebuie să facem tot posibilul pentru a nu deveni o altă instituţie caracterizată prin bătălii interne şi blocaje. De aceea, grupul PPE aspiră la o acţiune comună", a notat şeful partidului de dreapta, germanul Manfred Weber, într-o scrisoare publică. "Sperăm să găsim parteneri pentru această abordare şi în alte grupuri", a adăugat el.

Putin este pregătit oricând de întâlnirea cu Trump, dar mai bine după formarea administraţiei sale

Scrisoarea publică a lui Weber a fost trimisă "majorităţii deputaţilor", au precizat surse din cadrul echipei sale.

După demisia anunţată a preşedintelui PE Martin Schulz, a fost lansată cursa pentru alegerea înlocuitorului lui, la 17 ianuarie.

Câştigător al alegerilor europene din 2014, PPE consideră că postul de preşedinte al PE îi revine, după ce a susţinut realegerea lui Schulz pentru un al doilea mandat, cu condiţia ca social-democraţii să susţină la rândul lor un candidat PPE la preşedinţia PE în 2017.

Însă Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), a doua mare familie politică din PE, a avertizat că nu va accepta un "monopol" al PPE, ai cărui reprezentanţi ocupă deja preşedinţia altor două mari instituţii ale UE: Comisia Europeană (luxemburghezul Jean-Claude Juncker) şi Consiliul European (polonezul Donald Tusk).

Liderul socialiştilor, Gianni Pittella, şi-a anunţat deja candidatura pentru preşedinţie. Alţi candidaţi sunt pe cale să se alinieze, în special în zona de centru.

Citeşte şi: Putin: Sancţunile occidentale, OBSTACOL în semnarea tratatului de pace cu Japonia

PPE va organiza "alegeri primare" marţi la Strasbourg. Concurează patru candidaţi: italianul Antonio Tajani, irlandeza Mairead McGuiness, francezul Alain Lamassoure şi slovenul Alojz Peterle.

"Timpul competiţiei" va veni la viitoarele alegeri europene din 2019, pledează Weber în scrisoarea sa, dând asigurări că noul candidat al PPE va fi "un constructor de punţi" (de legătură). "Nu vrem să utilizăm funcţia în scopuri publice. Sarcina preşedintelui este de a reprezenta Parlamentul în ansamblul lui şi de a asigura un tratament echitabil pentru toate partidele politice", mai explică Weber.

Potrivit lui Weber, lipsa unui compromis ar însemna victoria "urii naţionaliste".

În timpul unui dineu cu jurnalişti săptămâna trecută, la Bruxelles, deputata germană Ska Keller, care ar putea prelua copreşedinţia Verzilor în PE, a declarat că partidul său ar putea susţine PPE cu anumite condiţii, în special acea privind un candidat femeie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.