DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Pr. Silviu Tudose, la Denia de marți seară: 'Altfel vom simți Învierea dacă trecem conștient prin această săptămână'

ICOANA-INVIERE

Să trăim, nu doar să participăm la slujbele atât de profunde ale acestei săptămâni, a fost îndemnul Părintelui Silviu Tudose la Denia din Sfânta și Marea Miercuri, slujbă care se oficiază marți seara.

„După logica noastră omenească ar fi să mărturisim că la aceste slujbe comemorăm sau ne aducem aminte de evenimentele care s-au întâmplat cu Mântuitorul în această ultimă săptămână a vieții Sale pământești”, potrivit basilica.ro.

„Însă, dacă stăm mai bine să ne gândim și ne uităm la rânduiala slujbelor Bisericii ne dăm seama că în această săptămână, ca de altfel de fiecare dată când săvârșim o slujbă în biserică suntem invitați nu numai să ne aducem aminte sau să comemorăm ceva, ci să retrăim aievea evenimentele de care ne aducem aminte”, a explicat părintele Silviu Tudose marți seară în Catedrala Patriarhală.

„E vorba de un fel de repunere în scenă a ceea ce s-a întâmplat atunci”, a spun clericul continuând să descrie faptele care sunt rememorate în Sfânta și Marea Miercuri: ungerea cu mir de nard a Mântuitorului de către femeia păcătoasă și prima etapă a trădării lui Iuda, adică momentul în care se învoiește cu arhiereii să-L vândă pe Domnul și primește cei 30 de arginți.

Să participăm în mod activ la slujbe

Părintele Silviu Tudose a subliniat că „oridecâteori păcătuim, nu-L iubim pe Dumnezeu, avem în noi sentimente de invidie sau de ură ne asemănăm lui Iuda”. Ca să ne asemănăm femeii păcătoase însă, care a făcut un gest profetic ungând cu mir capul Mântuitorului, trebuie „să participăm în mod activ la slujbe”, a spus clericul.

„Când spun ‹în mod activ› mă gândesc la îndemnul pe care îl auzim mereu: să nu fim prezenți în biserică doar cu trupul! Să încercăm atunci când se citește la strană sau se cântă ceva, se rostește o rugăciune sau o ectenie din altar să fim și noi părtași acelor cuvinte. Fiindcă rânduielile noastre de cult nu sunt altceva decât mărturisiri ale lucrărilor mântuitoare pe care Mântuitorul le-a făcut pentru noi”.

„Mărturisind ce-a făcut Mântuitorul, simțind aceste lucruri avem cumva în noi o rânduială profetică fiindcă mărturisim ceea ce s-a întâmplat, se întâmplă și se va întâmpla până la sfârșitul veacurilor”.

„Putem face din această săptămână în sufletul fiecăruia dintre noi o icoană în care să se desfășoare toate aceste evenimente. O icoană pe care o s-o repetăm de-a lungul anului, fiindcă ceea ce vom face de săptămâna viitoare încolo nu este decât o retrăire a acestei săptămâni”.

Miercurea și vinerea postim fiindcă Mântuitorul a fost vândut și a murit pe cruce în aceste zile, sâmbăta îi vom pomeni pe cei adormiți fiindcă sâmbătă Mântuitorul are să fie în mormânt și în fiecare duminică până la Săptămâna Pătimirilor de anul viitor, a explicat preotul.

„Dacă atenția noastră este sporită ne asemănăm femeii păcătoase care a turnat mir pe capul Mântuitorului și ajungem ca fapta noastră, adică participarea noastră la slujbe, gândul nostru de rugăciune, nevoința noastră cu postul poate puțin mai aspru decât în alte perioade, raportarea noastră cu mai multă dragoste față de cei din jur toate acestea vor fi bineplăcute lui Dumnezeu și îndrăznim să credem, să sperăm că și noi vom fi lăudați de Dumnezeu pentru efortul nostru”.

„Și făcând așa, cu siguranță altfel vom ajunge duminică să simțim Învierea dacă trecem conștient prin această săptămână asumându-ne în mod profetic tot ceea ce se va întâmpla de aici înainte”, a spus la final Pr. Silviu Tudose.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.