Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prăbușire spectaculoasă a sistemului bancar: marile bănci, la pământ din cauza sancțiunilor impuse Rusiei

Forbes
bank banca

Raiffeisen Bank International, instituţie bancară cu o expunere semnificativă pe piaţa rusească, afişează o evoluţie extrem de slabă pe bursa austriacă, respectiv un declin de 54,7% de la începutul anului, procentul raportându-se la evoluţia de ieri, de la 13:00, ora României, conform Yahoo Finance.

Listate în Franţa, acţiunile Société Générale sunt pe minus cu 25,3% în 2022, iar acţiunile UniCredit din Italia s-au depreciat cu 31% în acelaşi interval de timp. Înainte de declanşarea războiului ruso-ucrainean, cele trei bănci europene aveau împreună o expunere de aproape 6 miliarde de euro pe Rusia. Raiffeisen, care are prezenţă şi în România, declara în urmă cu trei săptămâni că ia în considerare o posibilă ieşire din Rusia, urmând astfel exemplul unor giganţi precum Credit Agricole şi BNP Paribas din Franţa.

Acţiunile Erste Group, proprietarul BCR, înregistrează o scădere de 23,2%, deşi grupul financiar austriac nu are expunere pe Rusia.

Evoluţiile au fost influenţate şi de înăsprirea politicilor monetare ale marilor bănci centrale, care – deşi se pot transpune în profituri mai mari pentru marile grupuri bancare ale continentului – pot duce la un număr mai mare de credite neperformante.

Indicele ATX al bursei vieneze a scăzut cu 15,8% de la începutul anului. Prin contrast, indicele BET al bursei locale, este pe minus cu 1,7%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.