Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prăbușirea barajului Kakovka, cea mai puternică lovitură dată infrastructurii civile din Ucraina

baraj ucraina

Prăbușirea barajului de la Nova Kakovka din Ucraina este probabil "cel mai important incident de distrugere a infrastructurii civile" de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit lui Martin Griffiths, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare și coordonator al ajutorului de urgență, informează Rador.

Barajul este o linie de salvare în regiune, fiind o sursă esenţială de apă pentru milioane de oameni din Herson, precum și din oblasturile Dnipro și Zaporojie, dar și o sursă cheie de irigații agricole în sudul Hersonului și în peninsula Crimeea - cu impact asupra agriculturii și producției alimentare, a subliniat Martin Griffiths şi a adăugat că se așteaptă un impact sever în zonele ocupate de Rusia, unde agențiile umanitare încă se luptă să obțină acces.

Marți, în cadrul unui discurs în fața Consiliului de Securitate al ONU, Martin Griffiths a subliniat, de asemenea, pericolul pe care torentul de apă îl reprezintă în ce priveşte riscul de contaminare cu mine și muniție explozivă, deplasând proiectilele în zone evaluate anterior ca fiind sigure.

Martin Griffiths a subliniat, de asemenea, impactul pe care prăbușirea barajului Kakovka îl va avea asupra producției de energie electrică și asupra siguranței centralei nucleare din Zaporojie. "Pagubele provocate de distrugerea barajului înseamnă că viața va deveni intolerabil de grea pentru cei care suferă deja din cauza conflictului. Consecințele faptului că nu vom putea oferi asistență milioanelor de persoane afectate de inundațiile din aceste zone sunt potențial catastrofale", a declarat oficialul ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.