Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prăbuşirea şi fragmentarea în mii de aisberguri a uriaşei platforme de gheaţă Conger din Antarctica ar putea avea 'un impact biologic' în zonă

britannica.com
Antarctica gheata ghetar

Prăbuşirea şi fragmentarea în mii de aisberguri a uriaşei platforme de gheaţă Conger, din estul Antarcticii, survenită în urmă cu câteva zile este "o consecinţă a schimbării climatice" şi poate avea un puternic impact asupra biodiversităţii marine din zonă, relatează joi EFE.

Este ceea ce a explicat agenţiei EFE, directorul Institutului Antarctic Chilian (INACH), Marcelo Leppe, care a precizat că aşa numitul "Continent Alb" înregistrează în ultimele decenii o dinamică de pierdere a gheţii constatată via satelit din 1978.

Imaginile prăbuşirii barierei de gheaţă cu o suprafaţă de peste 1.200 de km pătraţi, obţinute de National Ice Center (USNIC) pe baza datelor transmise de NASA, evidenţia fisuri la suprafaţa platformei care, după dezintegrare, pluteşte cu peste 60 de kilometri pe oră în direcţia vest-nord-vest. Bariera de gheaţă, situată în ţinutul Wilkes, a început să se dezintegreze în urmă cu mai mulţi ani, dar săptămâna trecută a avut loc ''prăbuşirea finală''.

Fenomenul este legat de valul de căldură ''fără precedent'' înregistrat săptămâna trecută pe continentul îngheţat. Formarea aisbergurilor, denumită ''desprindere'', este un proces natural, dar încălzirea temperaturii aerului şi a apelor oceanelor contribuie la accelerarea acestuia, potrivit oamenilor de ştiinţă, potrivit Agerpres.ro.

În opinia glaciologului INACH, Ricardo Jana, prăbuşirea platformei poate fi explicată prin trei ipoteze: exces de temperatură a continentului, creşterea temperaturii oceanului care afectează stratul de gheaţă, sau efectul mecanic al mareelor provocate de tsunami, precum cel înregistrat la începutul acestui an după erupţia unui vulcan submarin.

Potrivit expertului, fenomenul va avea consecinţe asupra fundului marin, deoarece pierderea stratului de gheaţă implică şi pierderea unei microalge cu care se alimentează populaţiile de krill.

"Există un impact biologic constatat. Acest deceniu a fost cel mai cald din istoria continentului şi trebuie să ne aşteptăm în următorii ani la mai multe desprinderi ale blocurilor de gheaţă marine", a avertizat la rândul său directorul INACH.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.