Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președinte ARPID, Otilia Stanga: 'Consumul de imunoglobulină crește cu aproximativ 8-10% în fiecare an'

www.realitatea.net
test imunoglobulină

Preşedinte Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare (ARPID), Otilia Stanga, a declarat, marți, că în ultimii cinci ani consumul de imunoglobulină a crescut anual cu aproximativ 8-10%, din cauza diagnosticării a tot mai multor cazuri, dar datorită creșterii speranței de viață, anunță MEDIAFAX.

Citește și: Dezvăluire scandaloasă. Copilul din România, închiriat unui neamț, pentru a fi abuzat sexual

Consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Diana Păun, a declarat, marți, în cadrul unei dezbateri organizate la Palatul Parlamentului, că centrele de colectare şi procesare a plasmei umane reprezintă „soluţia pe termen lung” în criza imunoglobulinei.

„Imunoglobulinele, aşa cum ştiţi cu toţii, sunt esenţiale pentru pacienţii diagnosticaţi cu imunodeficienţe primare şi nu numai. (...) Ne amintim cu toţii de criza imunoglobulinei pentru care s-au găsit soluţii pe termen scurt. Din nefericire, sistemul de sănătate românesc este dominat adesea de crize, iar soluţiile cu impact pe termen scurt nu fac decât să tergiverseze problemele. (...) Centrele de colectare şi procesare a plasmei umane reprezintă soluţia pe termen lung”, a spus Păun.

Citește și: SENZAȚIONAL! Legăturile președintelui Iohannis cu CARNAGIUL din Ialomița

Consilierulul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale a menționat și faptul că asociaţiile de pacienţi din România reprezintă „un partener de nădejde” în aceste demersuri, deoarece, drepturile pacienţilor sunt mai bine reprezentate atunci când asociaţiile de pacienţi „sunt parte din reţele europene şi mondiale”.

Preşedinte Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare (ARPID), Otilia Stanga, a declarat în cadrul aceleiași dezbateri, că în ultimii cinci ani „consumul de imunoglobulină a crescut cu aproximativ 8-10% an de an. Am datele până în 2017”.

„Creşterea consumului de datorează atât creşterii numărului de persoane cu imunodeficienţe primare diagnosticate, precum şi datorită creşterii speranţei de viaţă datorită tratamentului corect, descoperirii unor noi indicaţii pentru imunoglobulină . Se foloseşte în tot mai multe afecţiuni”, completează aceasta.

Citește și: FBI intervine direct în cazul Caracal! Doi agenți l-au ‘luat tare’ pe Gheorghe Dincă

Ea a conchis spunând că majoritatea plasmei folosite şi a produselor de imunoglobulină provin din plasmă recoltată în SUA.

„La nivelul anului 2017 - 61% din plasmă provenea din SUA la nivel mondial. La ora actuală am înţeles că a depăşit 70%. Acolo a început să se colecteze mai mult. În anul 2025 se estimează un deficit în ceea ce priveşte imunoglobulina de aproximativ 40%. (...) Principala problemă a lipsei de acces la tratament este lipsa de materie primă adică de plasma”, a concluzionat președintele ARPID.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.