Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Afganistanului anunță încetarea temporară a ostilităților cu talibanii cu ocazia Eid-et-Fitr

metro.co.uk
ramadan

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a anunţat joi o încetare temporară a focului cu talibanii cu ocazia sărbătorii Eid-et-Fitr, care marchează sfârşitul Ramadanului, precizând însă că lupta împotriva altor grupări militante, precum Stat Islamic, va continua, transmit AFP şi Reuters, informează Agerpres.

Încetarea focului va fi respectată începând de luni, 'a 27-a zi a Ramadanului, şi va continua până în a cincea zi de Eid-el-Fitr', care va începe la sfârşitul săptămânii viitoare, a anunţat preşedintele Ghani pe Twitter şi într-o intervenţie televizată.

Ashraf Ghani a precizat că această decizie, inedită, este un răspuns la 'fatwa istorică a ulemalelor afgane' care au decretat luni terorismul ca fiind contrar islamului.

Vezi și: Exerciții de amploare în Crimeea: Rusia a mobilizat 6000 de militari și mai mult de 100 de avioane și elicoptere

Reuniţi la Kabul în 'loya jirga' ('mare adunare', în limba paştună), mii de demnitari religioşi veniţi din 34 de provincii au publicat un decret în şapte puncte în care declară 'atacurile sinucigaşe şi exploziile contrare islamului şi un păcat major'.

'Războaiele în desfăşurare în Afganistan nu au niciun fundament legal, doar afganii sunt victimele lor. Ele nu au nicio valoare religioasă sau umană', subliniază textul, arătând că 'susţinerea sau finanţarea lor este contrară Sharia', legea islamică.

La o oră după anunţarea acestei fatwa în direct la televiziune, un kamikaze care se revendica de la Statul Islamic s-a aruncat în aer la intrarea în cortul unde avea loc adunarea clericilor, omorând şapte persoane.

Preşedintele Ghani le-a propus talibanilor în februarie un acord de pace, dar aceştia nu au dat un răspuns oficial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.