Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele algerian Abdelaziz Bouteflika a demisionat

DIA-Algérie
Abdelaziz Bouteflika

La putere de peste două decenii în Algeria, Abdelaziz Bouteflika, 82 de ani, ţinta unei contestaţii populare inedite de peste o lună şi părăsit de armată, a demisionat marţi seară, au anunţat media oficiale, relatează AFP potrivit Agerpres.

Abdelaziz Bouteflika, foarte slăbit după un accident vascular cerebral în 2013, dar care în februarie încă intenţiona să candideze pentru al cincilea mandat, "a înştiinţat oficial Consiliul Constituţional despre încetarea mandatului său de preşedinte al republicii" cu începere "de astăzi", marţi, a informat în cursul serii televiziunea naţională.

Agenţia oficială de presă APS a transmis la rândul său că preşedintele ţării "i-a notificat oficial preşedintelui Consiliului Constituţional decizia sa de a-şi înceta mandatul".

Potrivit Constituţiei, preşedintele Consiliului Naţiunii(Camera superioară), Abdelkader Bensalah, 77 de ani, va asigura interimatul pentru o perioadă de maxim 90 de zile în cursul căreia trebuie organizate alegeri prezidenţiale.

Un concert de claxoane a izbucnit la Alger la anunţul demisiei lui Abdelaziz Bouteflika, iar locuitorii s-au strâns în centrul capitalei, locul protestelor din ultimele săptămâni, potrivit corespondenţilor AFP.

Confruntată cu manifestaţii masive de la 22 februarie, preşedinţia ţării a anunţat luni într-un comunicat că Abdelaziz Bouteflika va demisiona înainte de expirarea mandatului său, pe 28 aprilie, după ce va lua mai întâi ''măsuri pentru a asigura continuitatea funcţionării instituţiilor statului în perioada de tranziţie".

Marţi, la finalul unei reuniuni a celor mai înalţi responsabili ai armatei, şeful de stat-major al acesteia, generalul Ahmed Gaid Salah, a afirmat însă că acest comunicat nu emană de la şeful statului, ci "de la entităţi neconstituţionale şi neabilitate".

"În acest context deosebit, confirmăm că orice decizie luată în afara cadrului constituţional este considerată ca nulă şi neavenită", a continuat generalul Salah, lăsând să se înţeleagă că armata ar putea să nu se mai supună ordinelor venind de la preşedinţie.

De peste o lună, manifestanţii au cerut plecarea lui Abdelaziz Bouteflika, dar şi a anturajului acestuia şi, mai larg, a "sistemului" aflat la putere. În pofida demisiei preşedintelui ţării, manifestaţiile ar putea continua, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.