Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Braziliei nu este de acord cu pactul mondial pentru migranți: 'Nu lăsăm pe oricine să ne intre în casă, să intre în Brazilia'

Jair Bolsonaro

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a criticat miercuri Pactul mondial pentru migraţii, în timp ce mai multe media anunţau că Brazilia s-a retras deja din acord, aşa cum a promis noul guvern înainte de a-şi prelua funcţiile, relatează AFP, informează Agerpres.

Media braziliene au anunţat marţi seara că s-a luat deja act de retragerea din pactul adoptat în decembrie la Marrakech (Maroc). Această informaţie a fost confirmată pentru AFP de către o sursă diplomatică, dar Ministerul brazilian de Externe nu s-a pronunţat încă pe această temă.

''Brazilia este suverană pentru a decide dacă acceptă sau nu (să primească) migranţi. Cei care vor veni eventual aici vor trebui să ne respecte legile, regulile, cutumele, cultura şi să ne intoneze imnul'', a declarat şeful statului brazilian pe Twitter.

''Nu lăsăm pe oricine să ne intre în casă, să intre în Brazilia, prin intermediul unui pact adoptat de către terţi. NU PACTULUI PENTRU MIGRAŢII'', a adăugat el.

Într-un alt mesaj pe Twitter, câteva minute mai târziu, Bolsonaro a declarat că Brazilia ''nu va refuza niciodată să-i ajute pe cei care sunt în nevoie'', dar că intenţionează să stabilească ''criterii (...) în funcţie de situaţia fiecărei ţări''.

Reacţionând la mesajele lui Bolsonaro, o reprezentantă a organizaţiei pentru drepturile omului Conectas, Camila Asano, a declarat că ''guvernul Bolsonaro adoptă un discurs depăşit şi eronat, considerându-i pe migranţi drept o ameninţare la adresa suveranităţii naţionale''.

Pactul, primul acord de acest fel pe tema migraţiilor, a fost ratificat cu o majoritate foarte puternică pe 19 decembrie la ONU, cu 152 de voturi ''pentru'', cinci ''împotrivă'' (SUA, Ungaria, Republica Cehă, Polonia şi Israel) şi 12 ''abţineri''. Documentul, fără caracter constrângător, are drept scop să întărească cooperarea internaţională pentru ''o migraţie sigură, ordonată şi normală''.

Citește și: Situație critică în sudul Germaniei - Locuitorii mai multor localităţi rămase izolate din cauza zăpezii așteptă camioanele cu alimente

Brazilia, cea mai mare ţară din America Latină, se confruntă cu o gravă criză migratorie în statul Roraima (nord), cu un aflux masiv de venezueleni care fug din cauza crizei din ţara lor.

Imigranţii prezenţi în Brazilia reprezintă totuşi mai puţin de 0,1 % dintr-o populaţie de 209 milioane de locuitori, potrivit cifrelor Institutului de statistică IBGE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.