Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele USR, Dan Barna, cere o moțiune de cenzură în urma raportului MCV: Suntem la marginea Europei

Agerpres
Dan Barna

Președintele USR, Dan Barna, a declarat, marți, după ce Comisia Europeană a prezentat raportul MCV în care critică justiția din România, că țara noastră riscă să iasă din Uniunea Europeană și că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului a devenit obligatorie informează mediafax.

„Avem și rezoluția de dimineață votată de Parlament cu 400 la 100, ca să spun așa, avem și raportul MCV. Acest Guvern, Liviu Dragnea, PSD, au reușit să ducă România la marginea Europei. În momentul de față suntem evident și explicit și după Bulgaria, iar pasul următor este în afara Europei. Acest Guvern trebuie să plece și cerem demisia acestui Guvern. USR este dispus și probabil în zilele următoare vom discuta cu toată opoziția să depunem moțiunea de cenzură necesară și deja obligatorie pentru că în momentul de față Liviu Dragnea și PSD târăsc România în afara Europei”, a afirmat Dan Barna, marți la Parlament.

Președintele USR a susținut că „Guvernul a umilit astăzi statul român”

„Suntem și după Bulgaria, iar în spatele nostru nu mai este nimeni. Acest Guvern a transformat România, în an Centenar, în rușinea Europei. Acest Guvern a umilit statul român astăzi (marți-n.r)”, a completat Barna.

Adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunţă Comisia Europeană, recomandând în MCV suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

„În ultimele 12 luni, România a luat anumite măsuri pentru implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în ianuarie 2017. "Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiţionat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiţiei, presiunile asupra independenţei justiţiei în general, în special asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi alte măsuri care subminează combaterea corupţiei au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (...)", se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

De asemenea, Parlamentul European a adoptat, marţi, proiectul de rezoluţie prin care exprimă preocupare privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare în România. Textul rezoluţiei semnalează îngrijorarea Parlamentului European privind modificarea legislației penale și judiciare, avertizând că există riscul subminării independenței justiţiei și a acţiunilor anticorupţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.