Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prețul benzinei în România și în lume - Ce loc ocupă țara noastră? Exemplul curios al Nigeriei

benzina, motorina, combustibil

Prețul benzinei depinde de multe aspecte, precum prețul țițeiului pe piețele internaționale, taxele sau marjele proprietarilor stațiilor de benzină. Valoarea unui litru de benzină în punctul de vânzare cu amănuntul, se schimbă de pe o zi pe alta, iar în unele țări, chiar din oră în oră. Ținând cont de lipsa de stabilitate pe piață a benzinei, departamentul de analiză Picodi a ales să analizeze, câți litrii de benzină se pot cumpăra în România și în alte țări ale Europei cu salariul mediu.

Astfel, în regiunea noastră, cea mai ieftină benzină, o putem cumpăra în cea mai bogată țară în materii prime – Rusia. Acolo, în medie, vom plăti pentru benzină 0.63 €, după schimbarea valutei din ruble. În schimb, cel mai mult vom plăti pentru benzină în Norvegia, unde prețul mediu pentru 1 litru de benzină, ajunge la 1.70 €.

Cel mai bun preț al unui litru de benzină, comparativ cu valoarea salariului mediu în partea noastră a lumii, îl vom găsi în Elveția și Luxemburg, țări, ce nu dețin materii prime. Salariul mediu le permite să-și cumpere 3388 respectiv 2827 litrii de aur curgător. Locul 3 printre țările analizate de noi, îl ocupă Norvegia (1989 litrii).

Scrisoare tulburătoare - O judecătoare rupe tăcerea după ce DNA Ploiești a târât-o într-un calvar judiciar: 'Funcționarea SIIJ este o necesitate imperativă'

România (locul 31) este țara, al cărei salariul mediu este la fel de valoros, precum 559 litrii de benzină. Statistic un român se află în clasificarea generală, cu mult peste un moldovean (locul 40 și 295 litrii) și puțin peste un bulgar (locul 34 și 454 litrii), dar mai jos de un ungur (locul 29 și 618 litrii).

În partea de jos a clasamentului, se pot găsi țări precum Republica Moldova, Ucraina sau Albania, în care posibilitățile salariului mediu pe economie nu întrec 300 de litrii de benzină, adică o zecime din ceea ce își poate permite liderul clasamentului.

În cadrul căutării liderului mondial, în ceea ce privește cantitatea de benzină care poate fi cumpărată, am analizat prețurile și salariile în peste 100 de țării ale lumii, pe 6 continente. Liderul acestui clasament este Venezuela, unde un litru de benzină costă 0,000000002 €, iar cu salariul mediu pe economie, care este de 26€ se poate cumpăra… peste 14 miliarde de litrii. Însă este acesta un motiv de bucurie pentru țara cea mai chinuită de hiperinflație și criză?

Liderii reali ai clasamentului, sunt țările din Golful Persic. În Qatar, Kuweit și Emiratele Arabe Unite, prețurile unui litru de benzină oscilează între 0,4–0,6 €, iar cu salariul mediu pe economie, se pot cumpăra între 4900 și 6500 litrii de benzină.

Meteorologii au făcut anunțul: Cum va fi vremea în următoarele săptămâni, de când se încălzește

Poziția înaltă ocupată de țări precum SUA și Canada poate fi explicată nu numai cu nivelul ridicat al remunerației, dar și cu cantitatea de țiței pe care o dețin. În schimb, Elveția și Luxemburg se caracterizează doar cu venituri mari.

Cea mai mică cantitate de benzină cu salariul mediu pe economie, se poate cumpăra în Madagascar (42 litrii), Tadjikistan (131 litrii) și în Zambia (137 litrii)

Un exemplu curios, îl reprezintă Nigeria. Deși este o țară care deține și exportă destul de mult țiței și se poate lăuda cu unul dintre cele mai mici prețuri pentru un litru de benzină (0,36 €), totuși salariul mediu pe economie scăzut, de 179 €, nu permite locuitorilor acestei țări, să cumpere cantități mari de combustibil (501 litrii).

Metodologie

În acest studiu s-au folosit cele mai noi valori ale salariului mediu pe economie, publicate pe paginile de internet ale guvernelor, birourilor sau ministerelor relevante. Prețurile medii ale combustibilului, din prima jumătate a anului 2019, au fost luate de pe pagina globalpetrolprices.com și alte surse locale. Pentru a obține numărul de litrii de benzină, am împărțit salariul mediu pe economie la prețul mediu pentru un litru de benzină. La schimbarea valutei, am folosit cursurile medii din ultimele 90 de zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.