Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prețul petrolului, în creștere după două incidente în care au fost implicate două petroliere în Marea Oman: 44 de marinari au fost salvaţi din apă

petrolier

Echipajele a două petroliere au fost evacuate joi, după ce au lansat mesaje de salvare, în urma unui nou incident la Golful Persic, în Marea Oman, care a condus la o apreciere pe pieţele petroliere, relatează AFP, informează News.ro.

Citește și: BNR a dezvăluit cifrele dezastrului! Datoria externă a României a crescut cu 3,665 miliarde de euro

Acest nou incident - al doilea în decurs de o lună în navigaţia prin această cale maritimă strategică - are loc într-un context al unor tensiuni puternice între Iran şi Statele Unite, care au acuzat Teheranul că se află în primul incident, în mai.

Flota a V-a americană, cu baza în Bahrain, a anunţat joi că a primit două ”mesaje de salvare” provenind de la petroliere de pe Marea Oman care ar fi fost ţinta unui ”atac”.

Iranul a evocat după aceea un ”accident” şi a anunţat că a sărit în ajutorul a ”două petroliere străine” la Marea Oman, prin agenţia oficială Irna, citând ”o sursă informată”.

”Patruzeci şi patru de marinari au fost salvaţi din apă de către o unitate de salvare a Marinei (iraniene) din provincia Hormozgan (sud) şi au fost transferaţi în portul Bandar-e-Jask", potrivit Irna.

Potrivit acestei surse, primul ”accident” a avut loc la ora locală 8.50 (7.20, ora României), la 25 de mile marine de Bandar-e-Jask, la bordul unei nave care naviga sub pavilionul Insulei Marshall şi care transporta o încărcătură în Qatar şi cu destinaţia Taiwan.

”O oră mai târziu, la ora (locală) 9.50 (8.20, ora României), a doua navă a luat foc, la 28 de mile nautice de Bandar-e-Jask”, a adăugat agenţia oficială iraniană de presă.

Irna citează informaţii de presă potrivit cărora a doua navă transporta metanol, încărcat într-un port saudit, cu destinaţia Singapore.

Flota a V-a americană a precizat într-un comunicat că este ”la curent cu un atac semnalat împotriva a două petroliere la Golful Oman”.

”Forţe navale americane din regiune au primit două mesaje de ajutor, la ora locală 6.12 (4.42, ora României), iar al doilea la ora locală 7.00 (5.30, ora României)”, a adăugat ea.

Flota precizează că ”nave americane se află în zonă şi oferă asistenţă”.

Cursul petrolului s-a apreciat brusc în urma anunţării unui ”incident” la Marea Oman de către un serviciu de informaţii despre navigaţia comercială gestionat de către Marina Regală britanică (Royal Navy).

PREŢUL PETROLULUI CREŞTE

”Regatul Unit şi partenerii săi sunt pe cale să ancheteze”, a anunţat United Kingdom Marine Trade Operations (UKMTO) pe site, fără să facă alte precizări.

Preţul petrolului a crescut cu 3% joi, la deschiderea burselor europene, iar operatorii îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia de la Golful Persic în urma acestor informaţii cu privire la acest nou incident.

Către ora 8.00 GMT (11.00, ora României), barilul Brent de la Marea Nordului în vederea livrării în august creştea cu 1,70 dolari (2,83%), la 61,67 de dolari. Barilul WTI cu livrare în iulie creştea cu 1,36 dolari (2,70%), la 52,52 de dolari.

Agenţia de presă S&P-Platts a citat multiple surse de transport maritim din Asia şi a anunţat că unul dintre petrolierele sale - Front Altair, construit în 2016 şi care naviga sub pavilionul Insulelor Marhall, a luat foc la Marea Oman.

Direcţia norvegiană pentru Afaceri Maritime anunţă într-un comunicat că petrolierul Front Altair, care aparţine grupului norvegian Frontline, a fost ”atacat” joi dimineaţa între Emiratele Arabe Unite şi Iran şi că la bord s-au semnalat trei explzii.

Compania BSM Ship Management din Singapore a anunţat că una dintre navele sale - Kokuka Courageous - a fost ţinta unui ”incident de securitate” şi că cei 21 de membri ai echipajului au abandonat vaporul şi au fost salvaţi.

Postul în engleză al televiziunii de stat iraniene Press TV a semnalat anterior, pe Twitter, că două petroliere au fost vizate în Marea Oman, evocând două explozii consecutive.

La 12 mai, patru nave - două saudite, una norvegiană şi una din Emiratele Arabe Unite (EAU), dintre care trei sunt petroliere - au fost avaraite prin ”acte de sabotaj” atribuite Iranului de către Aranbia Saudită şi Statele Unite.

Acest nou incident amplifică tensiunile deja puternice la Golful Persic, alimentate de un atac, miercuri, revendicat de către rebeli huthi din Yemen, susţinuşi de Iran, contra unui aeroport saudit.

Douăzeci şi saşe de civili de diverse naţionalităţi au fost răniţi în acest atac, faţă de care Riadul a promis o ripostă în forţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.