Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preafericitul Părinte Daniel aniversează treisprezece ani de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

basilica.ro
patriarhul daniel masca

Preafericitul Părinte Daniel aniversează miercuri, 30 septembrie, treisprezece ani de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Ce reprezintă întronizarea?

Este un ceremonial prin care noul arhipăstor al unei eparhii sau al unei Biserici Autocefale, „în urma alegerii de către Sfântul Sinod, este recunoscut în mod public și solemn de Biserică în noua demnitate și arătat sau prezentat clerului și credincioșilor încredințați lui spre păstorire”, potrivit basilica.ro.

Citește și: Jandarmeria București s-a SUCIT: S-a INTRAT în sala de depozitare a voturilor de la Sectorul 1, dar NU era treaba jandarmilor să păzească

În cazul în care cel întronizat este conducătorul unei Biserici Autocefale, ceremonialul este prezidat de cel mai în vârstă membru al Sinodului. Slujba îşi are originile în lumea vechiului Bizanţ.

Întronizarea se face potrivit rânduielilor canonice și după datinile Bisericii Ortodoxe Române, se menţionează în Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române (Articolul 133).

Momentele slujbei

Ceremonialul conține o rugăciune de mulțumire, o cerere rostită în timpul Sfintei Liturghii și o doxologie (tropar) la sfârșitul slujbei. După Liturghie se citeşte Gramata, „documentul oficial de recunoaștere și de prezentare a noului chiriarh, prin care acesta primește oficial, în public, învestirea sau confirmarea canonică de păstorire” a noii eparhii/Biserici, pentru care a fost ales arhipăstor de către Sfântul Sinod.

Conform Statutului (art. 133), Gramata de întronizare este emisă de către Sfântul Sinod pentru Patriarhul României (gramata sinodală), de către Patriarhul României pentru mitropoliți și pentru ierarhii eparhiilor care sunt sub autoritatea directă a Patriarhiei Române (gramata patriarhală) și de către mitropolit pentru arhiepiscopii și episcopii din mitropolie (gramata mitropolitană).

Însemnele arhiereşti

După citirea gramatei sunt acordate însemnele arhiereşti:

Mantia arhierească: aminteşte de jertfa lui Hristos;

Crucea pectorală: simbolizează crucea lui Hristos;

Engolpionul: simbolizează „pecetea și mărturisirea credinței cea din inimă”;

Cârja arhierească: Simbolizează demnitatea, dreptatea și responsabilitatea arhipăstorului de suflete.

„Slujirea împăcării

După înmânarea însemnelor, noul arhipăstor este așezat în tronul chiriarhal, de unde şi denumirea de întronizare.

În trecut, Sfântul Ioan Gură de Aur identifica scaunele Apostolilor cu tronul lui Hristos şi sublinia că arhiereii sunt succesorii Lui în „slujirea împăcării”.

Dacă tronul lui Moise era atât de respectat, încât să se asculte de el din pricina aceluia, cu atât mai mult va fi respectat tronul lui Hristos. Noi suntem succesorii Aceluia, în numele căruia cuvântăm, din moment ce Hristos ne-a rânduit slujirea împăcării.

Patriarhul Daniel a fost ales în demnitatea de Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române în data de 12 septembrie 2007. A fost întronizat în data de 30 septembrie 2007.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.