Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Precizari ale CSM cu privire la ordinul de protectie

csm

 În şedinţa din data de 26.08.2014, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat Raportul Inspecţiei Judiciare privind verificarea modalităţii de aplicare de către instanţe a dispoziţiilor art. 23 din Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, referitoare la emiterea ordinului de protecţie.

Astfel, s-a constatat că în perioada 12.05.2012 – 31.03.2014, pe rolul judecătoriilor din România au fost înregistrate 3.629 de cauze având ca obiect emiterea ordinului de protecţie, iar la instanţele de control judiciar s-au înregistrat 676 de astfel de cauze. Cele mai multe s-au înregistrat la judecătoriile din Bucureşti, respectiv un număr de 515 dosare, iar cele mai puţine la judecătoriile din judeţul Caraş-Severin, respectiv un număr de 6 dosare.

 Inspecţia Judiciară a constatat că dispoziţiile legale în materie sunt respectate de către judecători. Totuşi, există şi unele deficienţe cu privire la celeritatea soluţionării cererilor de emitere a ordinelor de protecţie, a motivării soluţiei şi a comunicării ordinelor de protecţie către structurile din Poliţia Română pentru a fi puse în executare. Pentru înlăturarea acestora, Secţia pentru judecători a Consiliului a dispus luarea măsurilor administrative care se impun de către preşedinţii de instanţe şi intensificarea activităţii de învăţământ profesional tematic.

 Reamintim că potrivit Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie,  prin ordinul de protecţie se pot lua măsuri provizorii, pentru maxim 6 luni, în cazul actelor de violenţă comise asupra unui membru al familiei, constând, de exemplu, în evacuarea agresorului din locuinţă, reintegrarea victimei în locuinţă, interdicţia pentru agresor de a se apropia de victimă. Cererea se soluţionează de către judecătoria de pe raza teritorială în care îşi are domiciliul sau reşedinţa victima, în regim de urgenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.