Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Precizările CNCAV despre cazul bărbatului vaccinat cu Moderna la rapel, în loc de Pfizer: 'Nu se pune problema unui risc'

Facebook
vaccin vaccinare

Un bărbat din judeţul Gorj a fost vaccinat la rapel cu serul Moderna, deşi ar fi trebui imunizat cu Pfizer. Acesta a intrat în cabinetul unde se făceau vaccinurile cu Moderna, asistenta l-ar fi întrebat dacă este la prima doză, el a confirmat, dându-şi seama de eroare după ce a primit adeverinţa de vaccinare pe care era scris numele vaccinului cu care fusese imunizat. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a precizat că nu se pune problema unui risc medical suplimentar pentru acest bărbat, iar în ceea ce priveşte rata de eficacitate ambele vaccinuri sunt de tip ARN mesager şi se bazează pe acelaşi tip de antigen, proteina Spike, "sens în care se estimează că a doua doză contribuie la creşterea răspunsului imun generat după prima administrare".

Citește și: Florin Cîțu, prins cu minciuna! ‘Face economii pe seama salariaților aflați în linia întâi în lupta cu epidemia Covid-19’

"Din datele transmise de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj reiese faptul că, în cursul zilei de astăzi, un bărbat s-a prezentat la un centru de vaccinare din cadrul Stadionului Municipal Târgu Jiu, în vederea primirii celei de-a doua doze de vaccin Pfizer.

După completarea chestionarului de triaj, persoana s-a deplasat în sala de aşteptare prevaccinare, spre cabinetul medical. Din declaraţiile personalului vaccinator, la momentul respectiv, s-ar fi creat o confuzie în ceea ce priveşte tipul de vaccin ce trebuia administrat la doza de rapel, pacientul intrând în cabinetul destinat vaccinării cu Moderna", a transmis, marţi seară, CNCAV.

Citește și: Avertisment de ultimă oră! ‘Cifrele analizei ministrului de Interne arată dezastrul din educație! Trebuie să aibă loc tragedii, ca în sănătate, pentru ca Guvernul să investească în învățământ?’

Sursa citată a menţionat că la nivelul centrului există două fluxuri separate de vaccinare semnalate corespunzător, atât pentru Pfizer, cât şi pentru Moderna.

CNCAV a precizat că, după vaccinare, bărbatul a rămas în monitorizarea personalului medical, nu a manifestat reacţii adverse, iar în acest moment se află la domiciliu, fără ca starea de sănătate să-i fie afectată.

Citește și: Nicolae Robu iese la rampă: ‘Am fost mereu alături de studenți în lupta lor pentru gratuitate pe mijloacele de transport public’

"În aceste circumstanţe, având în vedere că ambele tipuri de vaccin au îndeplinit criteriile de siguranţă în cadrul procesului de autorizare la nivelul EMA, nu se pune problema unui risc medical suplimentar pentru persoana în cauză. În ceea ce priveşte rata de eficacitate, menţionăm că cele două vaccinuri sunt de tip ARN mesager şi se bazează pe acelaşi tip de antigen, proteina Spike, sens în care se estimează că a doua doză contribuie la creşterea răspunsului imun generat după prima administrare", a arătat sursa citată.

Citește și: Numirile pe filieră PNL continuă! O fostă miss ajunge la conducerea unui spital din România

Reprezentanţii CNCAV au adăugat că, deşi situaţia înregistrată este una singulară la nivel naţional, procedurile elaborate pentru buna desfăşurare a procesului de vaccinare trebuie respectate cu maximă rigurozitate pentru asigurarea mediului favorabil şi sigur în centrele de vaccinare din România. De asemenea, desfăşurarea actului medical trebuie să se deruleze în strictă concordanţă cu instrucţiunile şi procedurile elaborate la nivelul CNCAV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.