Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Precizările Ministerului Familiei cu privire la informațiile din presă despre sediul instituției

Radu Pop
Inquam Photos / Octav Ganea
Gabriela Firea

Având în vedere informațiile publicate de PRESShub în articolul „Ministerul Familiei plătește unui privat chirie 500.000 de euro pentru sediu. Firea a refuzat ofertele RAAPPS” din 9 februarie 2023, Ministerul Familiei a transmis următoarele precizări:

„Articolul conține informații false, care nu au legătură cu situația de fapt și prin care se prezintă denaturat realitatea. Informațiile „pe surse” au fost considerate mai reale și mult mai importante decât răspunsurile oferite în mod oficial de către minister. (...)

S-a afirmat că „Surse PRESShub susțin că, de fapt, RA-APPS i-a propus fostului primar general al Capitalei mai multe variante pentru sediu, dar toate au fost refuzate.” Cu tot respectul pentru sursele jurnaliștilor, poate ar fi fost mai bine să le întrebe pe cele oficiale.

Afirmăm cu tărie ca ceea ce spun sursele citate este o minciună! Ministrul Gabriela Firea nu a refuzat vreun sediu oferit de RA-APPS care ar fi corespuns cerințelor minime pentru funcționarea în condiții optime a instituției.

Redăm un pasaj relevant din corespondența MFTES – RA-APPS: „ Regia nu deține în administrare imobile libere cu o suprafață de cel puțin 2000 mp, renovate și amenajate pentru desfășurarea optimă și imediată a activității unui număr de minimum 250 de angajați”.

Până la mutare, MFTES a funcționat provizoriu în strada Romulus nr. 6, într-o clădire subdimensionată, în baza unui contract de locațiune cu RA-APPS – SAIFI. De asemenea, personalul Direcției de Tineret, preluat de la fostul MTS, a lucrat în continuare în sediul din Vasile Conta nr. 16, et. 3, al ministerului Sportului.

Singura variantă oferită de către RA-APPS a fost imobilul din strada Batiștei nr. 13, în suprafața de doar 1.536,08 mp (atât are clădirea în actele oficiale). Acest imobil nu corespundea prevederilor HG nr. 866 din 26 septembrie 1996 pentru actualizarea normativelor privind spațiile cu destinația de birouri ce pot fi utilizate de ministere, având în vedere numărul de posturi din organigrama ministerului. În plus, la momentul ofertei ( martie 2022), clădirea din strada Batiștei nr. 13 era în șantier, improprie mutării, iar lucrările urmau a fi realizate doar după semnarea unui contract.

Iată cum informațiile neverificate “pe surse” nu au nicio legătură cu realitatea!

Articolul încearcă să inducă și ideea că ministerul nu ar fi plătit chirie dacă s-ar fi optat pentru o clădire din patrimoniul statului. Total GREȘIT! Pentru orice clădire pusă la dispoziție de RA-APPS se semnează un contract de închiriere și se plătește. Așa a făcut și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse în perioada cât a funcționat provizoriu în cele două sedii din strada Romulus nr. 6 și strada Vasile Conta nr. 16, etaj 3. Pentru cele opt luni cât a funcționat în cele două ministerul a plătit 402.000 lei către RA-APPS pentru chirie și servicii.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse plătește pentru spațiul închiriat de la World Trade Center S.A., o societate cu acționariat parțial din partea instituțiilor statului român, suma de 12,98 euro/mp.

În articol sunt prezentate niște sume cu scopul de induce ideea risipei din banul public. Este doar o încercare forțată pentru că MFTES nu este singurul minister sau singura instituție publică nevoită să închirieze un spațiu de pe piață în lipsa unui sediu. Și nici ministerul care plătește cel mai mult pentru asta. De exemplu, din informațiile publice, costurile Ministerului Energiei doar pentru chirie se ridică la 14 Euro/mp, iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene plătește circa 20 Euro/mp. Este singura soluție pentru ca aceste instituții să funcționeze, iar angajații să-și poată desfășura activitatea în condiții optime.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.