Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Precizie' rusească: Două treimi din cele aproape 1.000 de rachete lansate de Rusia au lovit clădiri civile

agerpres.ro
Harkov bombardament ucraina

Autorităţile ucrainene au denunţat miercuri că două treimi dintre rachetele lansate de trupele ruse în cursul invaziei din Ucraina au lovit clădiri civile, lăsând să se înţeleagă că acest lucru nu se datorează neapărat calculelor greşite ale armatei ruse, potrivit EFE.

Marţi seara, forţele ruse au lansat "rachete din bombardiere strategice şi rachete balistice Iskander deasupra Ucrainei. Ca rezultat, multe ţinte civile au fost avariate, ceea ce, din păcate, a devenit semnul distinctiv al armatei ruse, considerată 'a doua cea mai puternică armată din lume'", a declarat consilierul prezidenţial Oleksii Arestovici într-o conferinţă de presă, potrivit Ukrinform.

Forţele ucrainene, potrivit acestuia, au doborât "cel puţin trei avioane, un elicopter şi au interceptat mai multe rachete de croazieră" ruseşti, împotriva cărora forţele ucrainene au răspuns prin lansări de rachete, scrie agerpres.ro.

"Propaganda de la Moscova susţine că armata rusă acţionează cu precizie chirurgicală, dar două treimi dintre rachete au lovit ţinte civile şi, aparent, acest lucru se face în mod deliberat", a spus Arestovici.

Conform estimărilor Pentagonului, armata rusă a lansat "peste 900 de rachete de diferite tipuri şi dimensiuni" de la începutul invaziei în Ucraina, la 24 februarie, şi până luni, a indicat marţi un responsabil al Ministerului american al Apărării, menţionând că tirurile cu rază lungă de acţiune s-au intensificat recent asupra oraşelor Mariupol, Kiev, Harkov, Cernigov, precum şi asupra altor centre urbane.

"Ceea ce vedem pe teren este un efort militar continuu de a îngenunchea aceste localităţi şi acest lucru se face acum tot mai violent, recurgându-se la tiruri de la mare distanţă, din ce în ce mai nediscriminatorii, dacă ne uităm la obiectivele lovite", a afirmat oficialul citat, sub rezerva anonimatului.

La rândul său, Statul Major al forţelor armate ucrainene a dat publicităţii miercuri un nou bilanţ al confruntărilor, indicând pe pagina sa de Facebook că armata rusă a pierdut 13.800 de soldaţi, 430 de tancuri, 1.375 de vehicule blindate, 190 de sisteme de artilerie, 70 lansatoare de rachete, 43 de unităţi de apărare aeriană, 84 de avioane, 108 elicoptere, 819 vehicule şi trei nave, 60 de camioane cisternă şi 11 drone.

Dar aceste cifre trebuie privite cu prudenţă, apreciază unii experţi, precizând că, pe timp de război, fiecare parte beligerantă exagerează pierderile provocate adversarului pentru demoralizarea acestuia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.