Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Predoiu: Negocierile actuale nu se duc doar pentru AirSchegen. Discuțiile sunt dificile, dar constructive

Guvernul Romaniei
Catalin Predoiu

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, susține, după întâlnirile avute săptămâna aceasta cu omologul său austriac, Gerhard Karner, că Viena nu impune noi condiții privind spațiul Schengen, ci este vorba de mențiuni legate de proceduri care se întâmplă deja și care sunt și în folosul României.

„A fost a doua întâlnire, am avut o lungă discuție atât cu colegul austriac, cât și cu colegul bulgar. Nu sunt condiții, ci mențiuni cu privire la o serie de măsuri adiacente cuprinse în acest document de poziție al Austriei, care vizează proceduri deja în vigoare, care se aplică de către România și alte state membre.

Nu este vorba de a transfera migranți din Austria în România, ci pur și simplu de a retrimite acele persoane care au intrat în România în prealabil, au fost înregistrate în sistemele Schengen în România și care ulterior au migrat ilegal în Austria. Această procedură este în curs și anul acesta a fost vorba despre 120 de persoane. Este o procedură în vigoare, conform acordului Dublin”, a explicat Predoiu, într-o intervenție la Digi 24.

„Celelalte două măsuri adiacente vizează întărirea controlului la frontieră cu sprijinul ofițerilor Frontex, inclusiv ofițeri austrieci. Nimic mai pozitiv pentru orice stat membru. De altfel, întărirea Frontex este un obiectiv central al Consiliului JAI în toate statele membre. A treia chestiune e legată de majorarea fondurilor europene alocate pentru protecția frontierelor. Iarăși, o chestiune care avantajează toate statele europene”, a precizat ministrul de Interne.

Bulgaria insistă pe o aderare completă la spațiul Schengen

La una dintre aceste întâlniri, ministrul de interne bulgar Kalin Stoianov a spus că Bulgaria insistă asupra aderării complete la spaţiul Schengen, nu doar pentru călătoriile aeriene.

„Bulgaria şi România au îndeplinit toate criteriile pentru apartenenţa completă la Schengen, iar rezultatele ultimei misiuni în Bulgaria efectuate de experţi ai statelor membre, inclusiv Austria şi Olanda, au dovedit din nou acest lucru”, a spus el.

Predoiu spune că negocierile actuale nu se duc doar pentru „AirSchegen”.

„Noi discutăm toate frontierele. Discuțiile sunt constructive, chiar dacă sunt dificile. Cu toții ne dorim o decizie în acest caz, în luna decembrie. Discutăm la pachet totul, nu într-o perspectivă apropiată, dar discutăm totul. Nu pot să anticipez în acest moment niciun fel de rezultat, pentru că sunt în curs aceste discuții”, a subliniat Predoiu.

„Eșec ar fi să nu schimbăm cu nimic situația din teren. Noi am pornit de la situația din vară, când orice discuție era refuzată. Suntem într-o cu totul altă conjunctură”, a conchis ministrul Predoiu.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.