Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Predoiu, pe scut sau sub scut. Băsescu, un posibil aliat

predoiu

De ce a fost instalat de liberali Predoiu, fost PDL, șef peste organizația București?

Ar fi două răspunsuri posibile:

  1. O motivație în plus pentru vechii pedeliști să tragă la alegerile locale și pentru candidații din vechiul PNL
  2. Un motiv de a fi împins să candideze la Primăria Capitalei

Inițial, PNL părea dispus să meargă pe mâna lui Cristian Bușoi, dar aveau o problemă. Vechiul PDL nu-l considera un candidat cu șanse să câștige. Atunci s-a ajuns la concluzia că trebuie pus un fost pedelist șef peste Capitală, care să mobilizeze și voturile aliaților întru fuziune.

Ulterior, candidatura lui Bușoi a devenit din ce în ce mai incertă. Cum lui Predoiu nu-i mai poate fi luată funcția înapoi, singura soluție este să fie împins către o candidatură la Primăria Generală.

Dacă te uiți la numele testate de liberali în a două rundă demoscopică, realizezi că Predoiu va fi ”alesul”. În sondaj sunt măsurați Bușoi, Săftoiu, Predoiu și Bolojan. Bușoi se clatină serios. Săftoiu nu poate fi o opțiune nici pentru pedeliști, nici pentru peneliști. Săftoiu e genul de om de partid cu care nimeni nu mai vrea să împărtășească vreun secret. Bolojan nu poate părăsi reduta Oradei, pe care are șanse să o apere cu succes. Rămâne doar Predoiu.

Ce probleme rezolvă candidatura lui Predoiu?

  1. Dacă Băsescu intră în cursă, pedeliștii vor sta pe gânduri să aleagă între el și colegul Predoiu. În cazul în care ar fi intrat Bușoi, pedeliștii ar fi mers destul de ușor pe mâna șefului MP.
  2. Dacă Predoiu nu reușește să adune suficiente voturi să depășească candidatul PSD, atunci el își poate lua adio de la nominalizarea din partea PNL pentru funcția de premier. Oricum nimeni nu-l dorea, pierderea Bucureștilor este un bun pretext să fie scos din cărți. De altfel, și o victorie la București l-ar pune în aceeași situație.

Ce implicații va avea o candidatură a lui Predoiu pentru sectoare?

Ca să câștige, Predoiu are nevoie de mai mulți candidați la sectoare din aripa vechilor liberali. Ca să fie sigur că aripa PNL va trage pentru el în alegeri. Și aici opțiunile sunt relativ limitate. La 1 și la 2 poate merge pe mâna nominalizărilor făcute de aripa PDL din partid: Tușa și Cristian Popescu. La 3,4,5 și 6 va fi nevoit însă să accepte candidații din curtea vechilor liberali: Alexe, Sava, Raețchi și Mironescu (Mănescu).

Ce vulnerabilități majore are Predoiu?

A făcut parte din guvernul care ”a tăiat salariile și pensiile”. Aceasta va fi principala linie de atac a PSD, cu rezonanță și în electoratul liberal (încă atașat de USL), nemulțumit de fuziunea cu PDL. Antena3 și RTV vor fi mai degrabă inamici în campania electorală.

Iohannis nu-și dorește un Predoiu câștigător la București. Chiar mai puțin decât și-ar fi dorit un Bușoi victorios. Nu are nevoie de un concurent mai popular pentru 2019.

Nici vechii liberali nu-și doresc un Predoiu câștigător la București, pentru că el ar avea cele mai mari șanse să preia partidul după finalizarea fuziunii.

Ce aliați are Predoiu pentru a obține o victorie?

Presa de dreapta, justițiară și moralistă. Predoiu nu are tinichele agățate de coadă (încă) și e văzut ca un candidat decent.

Traian Băsescu ar putea fi un aliat surpriză. Lui Băsescu i-ar conveni o victorie a lui Predoiu la București. Ar face vechiul PDL dominant în noua construcție liberală, ar putea fi un cui în coasta lui Iohannis pentru 2019 și ar putea fi un interlocutor mai bun decât Blaga. Posibil ca, dacă Predoiu va candida, Băsescu să lase locul altcuiva din Mișcarea Populară la Primăria Capitalei, pentru a face culoar mai larg pentru Predoiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.