Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, acuză societatea civilă că se opune împușcării urșilor

News.ro.
Familie ursi

Prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a spus, vineri, că problema numărului mare de urși care coboară, printre localnici, în Băile Tușnad, ar fi putut fi rezolată prin acțiuni de vânătoare legală, însă societatea civilă s-a opus. În aceste condiții, poate face doar apel la calm.

”În ceea ce priveşte situaţia gravă din Băile Tuşnad, fac un apel la calm şi la luarea tuturor măsurilor preventive comunicate de autorităţi la o eventuală întâlnire cu un urs, inclusiv apelarea numărului de urgenţă 112, la fel cum fac un apel la cei care în această perioadă cutreieră pădurile, în habitatul natural al urşilor în căutarea cupercilor şi a fructelor de pădure, să evite, pe cât posibil deplasările în zonele unde se cunosc a fi familii de urşi”, este punctul de vedere transmis de prefectul de Harghita, în urma unei întâlniri în care s-a discutat despre faptul că în Băile Tușnad ajung foarte des urșii.

Jean Adrian Andrei a adăugat că gestionarii fondurilor de vânătoare au obligaţia, în primul rând morală, să sprijine autorităţile, în soluţionarea conflictului dintre om și animalele sălbatice.

”Problematica gestionării situaţiei urşilor impune de ani buni extragerea surplusului populaţional al ursului, prin acţiuni specifice de vânătoare, în zonele de management durabil şi anume în habitatele naturale unde efectivele estimate şi densităţile populaţiei de urs sunt mai mari decât efectivele optime. Aplicarea acestei măsuri ar putea fi realizată anual, în cadrul sezoanelor de vânătoare stabilite prin legislaţia în vigoare. Această măsură a fost pusă în luna aprilie 2018 de Ministerul Mediului, în dezbatere publică, ca un plan naţional pentru gestionarea populaţiei de urs, însă, societatea civilă s-a opus vehement, atrăgând atenţia că se dă liber la vânătoarea pentru trofee, deşi ursul este o specie protejată”, potrivit prefectului.

Actualmente recoltarea sau capturarea exemplarelor de urs se face numai cu acordul autorităţilor publice centrale pentru protecţia mediului, prin Direcţia biodiversitate, cu notificarea prealabilă şi punctul de vedere al agenţiilor teritoriale pentru protecţia mediului şi al comisariatelor Gărzii Naţionale de Mediu, a mai transmis prefectul.

Autoritățile s-au întâlnit, vineri, la primăria din Băile Tușnad, cu mai mulți localnici, pentru a găsi soluții în cazul atacurilor de urși, care s-au înmulțit în ultima vreme.

Potrivit autorităților, urșii sunt văzuți tot mai des pe străzi, intră în gospodăriile oamenilor, iar în luna iulie două persoane au ajuns la spital în urma unor atacuri, care au avut loc în zone circulate din oraș.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.