Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pregătiri intense, în orașul lui Iohannis, pentru cel mai important eveniment din România: Summit-ul care decide viitorul Europei

iohannis sibiu

27 de șefi de stat și de guvern din țări europene, 36 de delegații oficiale, 400 de invitați de rang înalt și circa 800 de jurnaliști sunt doar o parte dintre participanții la Summitul care va avea loc la Sibiu, în 2019. Pregătirile sunt în toi, fiind stabilită gazda lucrărilor, Primăria Sibiu.

Citește și: Când va avea loc mitingul de un milion de oameni al PSD: partidul oferă transportul și mâncarea

Pregătirile pentru Summitul din 2019, care va avea loc la Sibiu, de Ziua Europei, sunt în toi în orașul care a fost, în urmă cu 11 ani, Capitala Culturală Europeană. Cel puțin o dată pe lună, autoritățile implicate se întâlnesc și pun la punct chestiuni ce țin de organizarea evenimentului.

S-a stabilit deja că Summitul UE, primul după Brexit, va fi găzduit de Primăria Sibiu, aici fiind principalul spaţiu de desfăşurare a evenimentului.

Momente din program vor avea loc și în piețele centrale ale orașului: Piața Mare, Piața Mică, Piața Huet.

De asemenea, reprezentanți ai Directoratului de Interpretariat al Comisiei Europene conduși de coordonatorul logistic și tehnic, Marguerite Lely, au vizitat locațiile de desfășurare ale Summitului din sediul Primăriei și din piețele centrale.

Destinația fiecărui spațiu din clădirea Primăriei, precum și amenajarea necesară în funcție de activitatea care se desfășoară acolo au fost stabilite de reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și ai Serviciului Protecție și Pază (SPP) împreună cu o echipă din Primăria Sibiu.

Totodată, reprezentanții MAE și ai Administrației Prezidențiale supraveghează pregătirile de la Sibiu și participă la întâlnirile care au loc în vederea stabilirii tuturor amănuntelor pentru Summitul din 9 mai 2019.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că au loc periodic întâlniri pentru stabilirea tuturor cerințelor necesare desfășurării evenimentului care va face ca toată lumea să fie cu ochii pe Sibiu, într-un în care România va deține și președinția Consiliului UE.

„În pregătirea Summit-ului au avut loc încă de anul trecut întâlniri constante între echipa Primăriei Sibiu și reprezentanții Administrației Prezidențiale, ai Ministerului Afacerilor Externe, reprezentanții TVR - broadcaster-ul Summitului, precum și cei ai Directoratului de Interpretariat al Comisiei Europene și ai altor instituții care sunt implicate în demersuri”, a spus Gligore.

De întregul eveniment se ocupă inclusiv un designer desemnat de Ministerul Afacerilor Externe. Rolul acestuia este să se asigure că toate sălile vor arăta potrivit protocolului.

„Ne-am întâlnit și cu designer-ul selectat de MAE pentru a pregăti detaliile de aranjare a spațiilor din sediul Primăriei Sibiu, locația de desfășurare a Summit-ului. În funcție de cele stabilite cu ocazia acestor întâlniri, Primăria Sibiu va efectua lucrările ce se impun atât la clădirea în care se va desfășura Summit-ul, cât și în oraș, astfel încât acest mare eveniment să se desfășoare în cele mai bune condiții, la standardele impuse”, a mai spus Mirela Gligore.

Încă nu s-a stabilit unde vor fi cazate delegațiile, căile de acces spre locații sau rutele pe care le vor parcurge, aceste detalii urmând să fie hotărâte în cadrul întâlnirilor care vor mai avea loc.

Summit-ul din 9 mai 2019 va reuni la Sibiu 27 de șefi de stat și de guvern ai țărilor europene, 36 de delegații oficiale, 400 de invitați de rang înalt și aproximativ 800 de jurnaliști. De asemenea, peste 100 de traducători vor veni la Sibiu.

În 13 septembrie 2017, preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a anunțat că şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE se vor întâlni la Sibiu, după ce Marea Britanie va părăsi blocul european, pentru a trasa calea Uniunii cu 27 de state membre.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ulterior, că a stabilit cu preşedintele Consiliului European de la Bruxelles, Donald Tusk, ca întâlnirea informală de la Sibiu, anunţată de Jean-Claude Juncker, să aibă loc pe 9 mai 2019, de Ziua Europei.

România va prelua, începând cu 1 ianuarie 2019, la 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, președinția Consiliului UE timp de șase luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.