Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pregătiri pentru Mica Unire la Iași, unde e așteptat Iohannis! Statuia lui Alexandru Ioan Cuza a fost spălată

facebook.com
Alexandru Ioan Cuza

Grupul de statui care îl reprezintă pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, alături de politicieni care au marcat Mica Unire, a fost curățat, miercuri, cu apă caldă și cu peria, de angajații Primăriei Iași, care fac pregătiri pentru marcarea zilei de 24 ianuarie, când este așteptat și Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.ro.

La Iași se fac ultimele pregătiri pentru sărbătoarea Micii Uniri. În Capitala Moldovei, ziua de 24 ianuarie va fi sărbătorită în Piața Unirii, la fel ca în fiecare an, motiv pentru care statuia lui Alexandru Ioan Cuza, amplasată unde s-a jucat prima dată Hora Unirii în 1859, a fost, miercuri, curățată.

De altfel, grupul statuar ce îl reprezintă pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, alături de Mihail Kogalniceanu, Costache Negri, Nicolae Kretzulescu și generalul Ioan Emanuel Florescu, a fost curățat cu apă caldă și cu peria de către angajații Primăriei Iași.

La Iași, vineri, în 24 ianuarie, este așteptat președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban și membri ai Camerei Deputaților și Senatului, precum și ambasadori.

Citește și: Ce MESAJ le-a transmis Predoiu celor propuși în fruntea instituțiilor din justiție: 'A fost un sprint cu sosire la fotografie'

„Ca în fiecare an în preajma Zilei Unirii spălăm statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Statuia este monument istoric. Nu este spălată cu substanţe chimice, ci doar cu apă caldă, se freacă cu periile. Nu se aplică alte tratamente deosebite tocmai pentru a nu afecta patina statuii. Toată Piaţa Unirii va fi ornată, şi nu numai, şi împrejurimile. Vor fi steaguri tricolore şi ghirlande de cetină", a declarat Laurențiu Ivan, directorul Societății Servicii Publice din subordinea Primăriei Iași.

Pregătirile pentru 24 ianuarie nu presupun doar curățarea grupului statuar. Toată Piața Unirii a fost spălată, iar în cursul zilei de joi va fi montată și scena pe care vor urca oficialitățile.

„Toată zona va fi pavoazată începând cu steaguri pe clădirea Braunstein, pe turnul central din Piaţa Unirii, pe Hotelul Unirea, precum şi pe traseul pe care îl vom parcurge cu preşedintele României pe traseul Piaţa Unirii şi Biserica Trei Ierarhi. 24 ianuarie este un eveniment naţional care trebuie sărbătorit aşa cum se cuvine, cu elemente de patriotism local, naţionalism românesc la care ţinem foarte mult. Cred că vor fi peste 5.000 de oameni, având în vedere vremea frumoasă, cu toate acestea noi am pregătit şi ceaiuri calde", a declarat Mihai Chirica, primarul Iașului.

Manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie vor începe vineri la ora 12, în Piața Unirii, cu un concert de muzică populară. Ceremoniile religioase și militare vor avea loc începând cu ora 13, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a premierului Ludovic Orban.

„Pe 24 ianuarie va fi prezent cel mai important nume din România, preşedintele Klaus Iohannis. Aşteptăm, şi sperăm să vină şi premierul Ludovic Orban, ambasadorul SUA, şi membri ai Guvernului. Am invitat şi membri ai Senatului, ai Camerei Deputaţilor, probabil că va ajunge şi preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Ciolacu, senatori, şefi de instituţii din Iaşi, reprezentanţi ai ONG-urilor, în special cele de tineret pentru că anul acesta suntem şi Capitala Tineretului din România", a mai anunțat Mihai Chirica.

În Piața Unirii va avea loc o slujbă religioasă, vor fi depuse coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza și va avea loc și tradiționala defilare a militarilor din zona Moldovei. La final, în jurul grupului statuar se va juca Hora Unirii, iar oficialitățile vor pleca către Mănăstirea Trei Ierarhi, unde vor fi depuse coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.