Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premier lovit cu pietre în cap: 'Tentativă de asasinat' / VIDEO

vucic - sursa: telegraph.co.uk

Ministrul de interne sârb a calificat sâmbătă drept 'tentativă de asasinat' incidentul de la ceremonia organizată cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la masacrul de la Srebrenica, de unde prim-ministrul Aleksandar Vucic a fost alungat cu pietre şi huiduieli de mulţime, relatează Reuters.

Agenţia de ştiri sârbă Tanjug a scris că Premierul sârb Aleksandar Vucic a fost atins la cap de o piatră aruncată de unul dintre participanţii la ceremonia de comemorare şi că i s-au spart ochelarii. Premierul sârb a părăsit în fugă cimitirul memorial, înconjurat de agenţii serviciului său de pază.

'Este un atac scandalos şi pot spune că poate fi perceput ca o tentativă de asasinat', a declarat Nebojsa Stefanovic pentru postul sârb de televiziune Pink.

'Bosnia nu a reuşit să asigure nici măcar condiţiile minime pentru siguranţa prim-ministrului', a adăugat ministrul sârb de interne.

La rândul său, şeful diplomaţiei sârbe, Ivica Dacic, a condamnat 'un atac asupra întregii Serbii'.

content-image

'Prim-ministrul s-a comportat ca un om de stat decizând să meargă să-şi prezinte omagiile în faţa victimelor. Este un atac nu numai asupra lui Vucic ci şi asupra întregii Serbii şi a politicii sale de pace şi cooperare regională', a afirmat ministrul de externe într-un comunicat citat de AFP.

Aleksandar Vucic a depus o floare în faţa unui monument pe care se află numele a celor peste 6.200 de victime identificate şi înmormântate în cimitirul memorial, când mulţimea a început să scandeze 'Allah Akbar' (Dumnezeu e mare) şi să arunce cu pietre în direcţia lui.

Jurnaliştii AFP de la faţa locului susţin că agenţii din serviciul de pază al premierului sârb au fost loviţi cu pietre aruncate din mulţime. Înconjurat de agenţii de pază, Vucic a reuşit să părăsească memorialul şi să se îndepărteze în direcţia mai multor automobile din zonă, în timp ce organizatorii lansau apeluri la calm prin portavoci.

În acel moment un imam a început o rugăciune şi majoritatea participanţilor şi-au îndreptat atenţia spre ceremonia religioasă după care 136 de victime ale masacrului recent identificate urmau să fie îngropate.

Potrivit AFP, Vucic a mai fost huiduit pentru scurt timp şi când a intrat într-un hangar unde membri ai delegaţiei internaţionale semnau cartea de condoleanţe. Vineri, ministrul sârb de interne a avertizat asupra riscurilor pentru securitatea premierului sârb.

Sâmbătă, înainte de a pleca de la Belgra spre Srebrenica, Vucic a condamnat, într-o scrisoare deschisă, o 'crimă monstruoasă', evocând masacrarea a 8.000 de musulmani.

'Au trecut 20 de ani de la teribila crimă din Srebrenica. Nu există cuvinte care să poată fi rostite pentru a exprima tristeţea şi regretele pentru victime, nici furia faţă de cei care au comis această crimă monstruoasă', a scris Vucic în scrisoarea deschisă, însă fără a folosi cuvântul 'genocid'.

În urmă cu 20 de ani, în iulie 1995, în timp ce regiunea era declarată 'zonă protejată' de ONU, circa 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani au fost ucişi la Srebrenica de forţele sârbe bosniace, cel mai sângeros masacru din Europa de la finalul celui de Al Doilea Război Mondial.

Liderii politic şi militar al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzic şi Ratko Mladic, acuzaţi că ar fi fost eminenţele cenuşii ale masacrului de la Srebrenica, sunt judecaţi pentru genocid de Tribunalul penal internaţional pentru fosta Iugoslavie, care a pronunţat deja cinci condamnări pentru genocid.

Sursa foto

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.