Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră: Datoria Moldovei faţă de FMI a depăşit un miliard de dolari

Banca Nationala a Moldovei
Banca Nationala a Moldovei

Pe 31 decembrie 2022, datoria externă brută a Republicii Moldova constituia circa 9,46 miliarde de dolari, arată datele preliminare publicate de Banca Naţională a Moldovei (BNM).

Potrivit BNM, pe parcursul anului 2022, datoria externă brută a Republicii Moldova a crescut cu circa 8%, sau cu aproape 700 milioane de dolari, transmite la mold-street.com.

65,6% din PIB

În consecinţă raportul datoriei externe brute la Produsul Inter Brut (PIB) a constituit 65,6%, cu 1,6 p.p. mai mare față de finele anului 2021.

Cea mai mare parte a soldului datoriei externe brute îi revine datoriei pe termen lung – 72,4 la sută, valoarea acesteia înregistrând o creștere cu 9,3% față de finele anului 2021. Datoria externă pe termen scurt s-a majorat cu 4,7% şi pe 31 decembrie 2022 și i-a revenit o pondere de 27,6% din total.

Datele BNM relevă că că în această perioadă datoria externă privată s-a cifrat la 6,19 miliarde de dolari, majorându-se față de finele anului 2021 cu doar 2,8 la sută.

În acelaşi timp cel mai tare a crescut datoria externă publică - cu circa 20%, sau aproximativ 538 milioane de dolari şi a depăşit 3,26 miliarde de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.