Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră de Ziua Internațională a Romilor : Slujbă în limbile română și romani, oficiată de mitropolitul Clujului

captura Trinitas TV
slujba

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, a oficiat, sâmbătă, în premieră, la o biserică din Turda, slujba de Liturghie în limbile română și romani, pentru a marca Ziua Internațională a Romilor, potrivit Mediafax.

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, a oficiat, sâmbătă, slujba de Liturghie la Parohia misionară pentru romi „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din zona Turda-Fabrici, alături de mai mulți preoți printre care Marin Trandafir Roz, primul preot rom din județul Cluj, hirotonit în luna ianuarie 2019 cu misiunea de a deservi comunitățile de romi de pe raza municipiilor Turda și Câmpia Turzii.

Slujba de Liturghie a fost una inedită, deoarece, în premieră, a fost oficiată în limbile română și romani, pentru a marca Ziua Internațională a Romilor, sărbătorită anual în data de 8 aprilie.

În cuvântul său de învățătură, mitropolitul Clujului a vorbit despre semnificația postului, susținând că este nevoie în această perioadă a postului Paștelui și de la rugăciune.

„Postul și rugăciunea merg mână în mînă. Postul ne ajută dacă suntem oameni buni, dacă facem rele nu ne ajută la nimic”, a spus înaltul ierarh ortodox.

În final, IPS Andrei a oficiat și o slujbă de parastas în memoria victimelor deportării în lagărele naziste din Auschwitz-Birkenau și Transnistria.

De asemenea, copiii prezenți au primit dulciuri și cărți de rugăciune din partea mitropolitului Clujului.

Ziua de 8 aprilie este sărbătorită drept Ziua Internaţională a Romilor din anul 1971, cu ocazia Primului Congres Internaţional al romilor de pretutindeni care a avut loc la Londra, când au fost stabilite imnul internațional al romilor „Gelem, Gelem”, steagul romilor și limba comună – limba romani.

În România, ziua de 8 aprilie este considerată sărbătoarea etniei rome în urma adoptări unei legi în anul 2006.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.