Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră în Columbia - Un fost membru al gherilei FARC a fost ales primar

FARC

Un fost membru al gherilei marxiste Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) a fost ales duminică primar în Columbia, o premieră de la semnarea acordului de pace din 2016 cu cea mai puternică mişcare de gherilă de pe continent, relatează AFP potrivit Agerpres.

Cunoscut drept "cântăreţul celor de la FARC", Guillermo Torres, de 65 de ani, a câştigat cursa pentru primăria din Turbaco, din departamentul Bolivar, unul dintre cele mai afectate de conflictul armat.

Fostul rebel a fost ales cu 50,11% din voturi, faţă de 31,89% cât a obţinut principalul său adversar, potrivit rezultatelor comunicate de autoritatea electorală.

El nu a fost totuşi candidat al Forţei alternative revoluţionare comune (FARC), partidul fondat de fosta gherilă marxistă după acordul de pace care a permis dezarmarea a circa 7.000 de bărbaţi şi femei.

Guillermo Torres a fost reprezentantul unei alianţe de stânga între partidele Columbia umană şi Uniunea patriotică, cel din urmă fiind ţinta unei campanii de exterminare până la începutul anilor '90 a unor grupuri de extremă dreapta aliate cu agenţi ai statului.

"Din punct de vedere electoral, i-am bătut sever pe corupţi", a scris el pe Twitter.

Într-una dintre apariţiile sale publice cele mai cunoscute, fostul luptător de gherilă a dat startul în 1999 convorbirilor de pace cu guvernul fostului preşedinte Andres Pastrana, care nu au fost încununate de succes.

Pentru aceste alegeri locale, din nou cu chitara în mână, el a parcurs municipalitatea din Turbaco cântând aşa-numitele vallenatos, melodii populare columbiene.

FARC a participat la al doilea său scrutin după alegerile legislative din 2018, în care a obţinut numai 0,27% din voturi. După cum prevede acordul de pace, formaţiunea dispune totuşi de zece locuri în Parlament, o reprezentare minimă dintr-un total de 280.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.