Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PREMIERĂ în istoria NATO: China este considerată AMENINȚARE

rachete china

Alianţa Nord-Atlantică va face referire, pentru prima dată în istoria sa, la provocările reprezentate de China, în declaraţia finală a liderilor statelor membre ce va fi adoptată miercuri, la finalul Summitului de la Londra, transmite dpa.

''Recunoaştem că influenţa crescândă şi politicile internaţionale ale Chinei prezintă atât oportunităţi, cât şi provocări pe care trebuie să le tratăm împreună ca alianţă'', indică proiectul declaraţiei liderilor celor 29 de state membre ale NATO, informează agerpres.ro.

Citește și: Ministrul Monica Anisie explică de ce România nu trebuie să fie îngrijorată de rezultatele dezastruoase la testele PISA

"Recunoaştem că influenţa din ce în ce mai mare a Chinei pe scena politică internaţională reprezintă atât o oportunitate, cât şi o provocare, care trebuie abordate împreună de către Alianţa Nord-Atlantică", se arată în proiectul declaraţiei comune a summitului de la Londra.

Proiectul declaraţiei comune menţionează şi riscurile de securitate generate de posibila participare a companiei chineze Huawei la construirea reţelei 5G. "Recunoaştem necesitatea de a garanta securitatea sistemelor noastre", se arată în document.

Citește și: Va fi gata până la 15 decembrie! Asigurările date de premierul Ludovic Orban

"Atât timp cât există armament nuclear, NATO va rămâne o alianţă dotată cu arme nucleare. În acelaşi timp, menţinem angajamentul în sensul unui control eficient al armamentului, în sensul neproliferării nucleare şi dezarmării. Statele aliate au exprimat din nou susţinere pentru Articolul 5, care prevede că un atac asupra unui stat membru este considerat un atac asupra tuturor", precizează documentul, citat de agenţia DPA şi de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

''Am recunoscut acum, desigur, că ascensiunea Chinei are pentru toţi aliaţii implicaţii privind securitatea'', a susţinut secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, înaintea summitului.

Citește și: Panică în Educație! Cifrele care cutremură sistemul

El se referă la rachetele cu rază lungă de acţiune şi la rolul Chinei în regiunea Arctică, în Africa şi în investiţiile în infrastructura europeană.

''China are al doilea cel mai mare buget al apărării din lume'', explică Stoltenberg, care adaugă că obiectivul ''nu este de a crea un nou adversar, ci doar de a analiza, a înţelege şi apoi a răspunde într-o manieră echilibrată provocărilor pe care China le ridică'', se arată în document.

Citește și: Surse PSD ar vrea să blocheze legea privind eliminarea pensiilor speciale .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.