Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PREMIERĂ în lume - Irakian din Statul Islamic, condamnat pe viaţă în Germania pentru genocid

judecator justitie

Un tribunal german a condamnat marţi - pentru prima oară în lume - la închisoare pe viaţă un irakian din cadrul Statului Islamic (SI), Taha Al-Jumailly, în vârstă de 29 de ani, pe care l-a găsit vinovat de genocid, crime împotriva umanităţii care au antrenat moartea, crime de război şi complicitate la crime de război” vizând minoritatea yazidi, relatează AFP, potrivit news.ro.

Este vorba despre o hotărâre istorică în recunoaţterea atrocităţilor comise de SI împotriva acestei minorităţi kurdofone şi este pentru prima oară în lume când un tribunal stabileşte că aceste masacre reprezintă un ”genocid”, recunoscut deja de către anchetatori ONU.

Lectura verdictului a fost întreruptă imediat după anunţarea sentinţei, deoarece condamnatul a leşinat.

Irakianul Taha Al-Jumailly, care aintrat în SI în 2013, a fost găsit vinovat de faptul că a lăsat să moară de sete, în vara lui 2015, la Fallujah, o fată yazidi în vârstă de cinci ani, pe care a cumpărat-o, împreună cu mama acesteia, ”ca clave”, potrivit acuzaării.

Din această cauză, fosta soţie a irakianului, Jennifer Wenisch, în vârstă de 30 de ani, a fost condamnată, luna trecută, la zece ani de închsoare cu privire la ”crimă împotriva umanităţii care a antrenat moartea” copilului.

Mama fetei este reprezentată de către trei avocaţi, între care libanezo-britanica Amal Clooney.

Amal Clooney.conduce, împreună cu Nadia Murad - o laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2018, o fostă sclavă sexuală a SI, originară din acelaşi sat ca victima - o campanie în vederea recunoaţterii acestor crime drept genocid.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.