Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră în politica britanică: deputat demis prin petiție populară

exit-iesire

O deputată britanică şi-a pierdut locul în Camera Comunelor în urma unei petiţii prin care i se cerea revocarea, o premieră în politica britanică, transmit joi AFP şi Press Association, potrivit Agerpres.

Citește și: EXPLOZIV - PSD pregătește un contra-miting la summitul de la Sibiu .

Deputata laburistă Fiona Onasanya a fost condamnată în ianuarie pentru obstrucţionarea justiţiei, după ce a pretins că altcineva se afla la volanului automobilului său depistat în exces de viteză în iulie 2018.

Fiona Onasanya, o avocată în vârstă de 35 de ani, a fost exclusă din Partidul Laburist, dar a rămas în parlament ca independent.

Alegătorii din circumscripţia sa Peterborough, din estul Angliei, au decis însă altfel: aproape 28% dintre ei au semnat o petiţie pentru a cere revocarea sa, peste pragul de 10% necesar pentru revocarea unui ales.

Fiona Onasanya devine astfel primul membru al Camerei Comunelor demis prin această procedură, introdusă în 2015 de fostul premier conservator David Cameron.

Ea li se aplică deputaţilor găsiţi vinovaţi de o infracţiune şi condamnaţi la o pedeapsă cu închisoare, suspendaţi din Camera Comunelor pentru cel puţin zece zile sau găsiţi vinovaţi de declaraţii false în deconturile de cheltuieli.

În urma revocării Fionei Onasanya, la Peterborough vor fi organizate alegeri anticipate, pentru care Partidul Laburist a propus data de 6 iunie, un scrutin care se anunţă foarte disputat.

În 2017, Fiona Onasanya l-a învins pe candidatul conservator cu o majoritate de numai 607 voturi, iar acest partid mizează pe recâştigarea mandatului.

Pe de altă parte, şi recent înfiinţatul Partid Brexit al lui Nigel Farage speră să obţină primul său loc în Camera Comunelor, profitând de puternicul sentiment anti-UE din Peterborough.

La referendumul din iunie 2016, alegătorii din această circumscripţie au votat în procent de 61% pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.