Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră în Slovacia - O militantă anticorupție ajunge la cârma țării. Cum arată avocata liberală Zuzana Caputova / FOTO

vot

Avocata liberală Zuzana Caputova va deveni prima femeie preşedinte al Slovaciei, potrivit rezultatelor aproape complete al celui de-al doilea tur al alegerilor publicate sâmbătă seară de Oficial naţional de statistică, relatează AFP preluată de Agerpres.

Militanta anticorupţie a obţinut 58,38% din voturi, conform rezultatelor din 99,84% din secţiile de votare. Adversarul său, Maros Sefcovic, comisar european susţinut de partidul de guvernământ de centru-stânga (Smer-SD), este creditat cu 41, 61% din voturi.

Imediat după publicarea primelor rezultate, Zuzana Caputova a lansat un apel slovacilor să se unească.

"Să căutăm ce ne uneşte, să punem cooperarea deasupra intereselor noastre", a spus ea în faţa reprezentanţilor presei.

Citește și: Sondaj CURS: Se conturează un duel clar în turul II al alegerilor prezidenţiale

"Pentru mine, aceste alegeri au dovedit că poţi câştiga fără să îţi ataci adversarul şi cred că această tendinţă se va confirma în cursul alegerilor pentru Parlamentul European şi legislativelor slovace de anul viitor", a declarat viitoarea preşedintă a Slovaciei.

Rezultatul său, a mai afirmat ea, a arătat că "este posibil să nu cedezi populismului" şi "să câştigi încrederea oamenilor fără să recurgi la un vocabular agresiv şi atacuri la persoană".

Adversarul său şi-a recunoscut înfrângerea. "I-am telefonat d-nei Caputova ca să o felicit pentru victorie. I-am trimis un buchet de flori pentru că prima femeie preşedinte al Slovaciei merită un buchet", a declarat Maros Sefcovic.

Pentru preşedintele în exerciţiu, Andrej Kiska, "numeroase ţări ne invidiază pentru că am ales un preşedinte care simbolizează valori cum este decenţa".

"Slovacia traversează o criză morală şi are nevoie de un preşedinte ca Zuzana Caputova", a adăugat el.

La rândul său, premierul Peter Pellegrini şi-a exprimat speranţa într-o "cooperare constructivă" cu noul şef al statului.

Potrivit experţilor, victoria detaşată obţinută de Zuzana Caputova se poate explica printr-un val de nemulţumire populară faţă de actuala putere după asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak şi a logodnicei acestuia anul trecut.

Jurnalistul se pregătea să publice un articol despre presupuse legături între oameni politici slovaci şi mafia italiană.

La acea dată, avocata de 45 de ani a fost prezentă în stradă alături de mii de slovaci la o serie de manifestaţii de o amploare inedită care au dus la demisia premierului Robert Fico

Imagini pentru Zuzana Caputova

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.