Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră în SUA: Reactorul nuclear ce promite să stopeze schimbările climatice a primit undă verde

bbc
nuscale

- Autoritatea de reglementare în domeniul energiei nucleare din SUA a certificat proiectul pentru reactorul modular de mici dimensiuni al NuScale Power Corp (SMR.N), prima aprobare de acest fel din țară pentru tehnologia de ultimă generație, scrie Reuters, conform Mediafax.

Aprobarea Comisiei de Reglementare Nucleară, publicată în Registrul Federal, elimină un obstacol pentru NuScale. Compania plănuiește să construiască o centrală electrică demonstrativă cu reactor modular de mici dimensiuni (SMR) la Laboratorul Național din Idaho. NuScale spune că proiectul Carbon Free Power Project, cu șase reactoare și 462 de megawați, va fi complet funcțional în 2030.

Există întrebări semnificative cu privire la costurile în creștere ale centralei demonstrative, care ar trebui să furnizeze energie electrică pentru Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS). NuScale a declarat în această lună că prețul țintă pentru energia produsă de centrală este de 89 de dolari pe megawatt oră, în creștere cu 53% față de estimarea anterioară de 58 de dolari pe MWh.

Susținătorii reactoarelor de generație următoare, inclusiv administrația președintelui Joe Biden și mulți parlamentari republicani, spun că acestea sunt esențiale pentru a limita schimbările climatice. NuScale susține că acestea vor fi mai sigure decât reactoarele convenționale actuale, mult mai mari, dar se așteaptă ca reactoarele, la fel ca și centralele nucleare convenționale, să producă deșeuri foarte toxice, pentru care nu a fost dezvoltată nicio soluție permanentă.

Departamentul Energiei din SUA a oferit peste 600 de milioane de dolari din 2014 pentru a sprijini proiectarea, autorizarea și amplasarea centralei NuScale și a altor reactoare modulare mici. NuScale și alte companii care reușesc să construiască reactoare de generație următoare ar putea primi pentru prima dată credite prevăzute în Legea privind reducerea inflației de anul trecut, semnată de Biden.

"SMR-urile nu mai sunt un concept abstract", a declarat Kathryn Huff, secretar adjunct pentru energie nucleară la Departamentul pentru Energie. "Aceasta este inovație în cea mai bună formă, iar noi abia am început aici, în SUA".

NuScale speră, de asemenea, să construiască SMR-uri în România, Kazahstan și Polonia, în ciuda îngrijorărilor experților în siguranță nucleară care spun că invazia Rusiei în Ucraina și ocuparea centralei Zaporojie ar trebui să determine industria să se gândească serios la dezvoltarea de centrale în regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.