Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PREMIERĂ: Japonia poate trimite trupe în străinătate LEGAL

japonia armata

Parlamentul japonez a aprobat în primele ore ale zilei de sâmbătă o serie de legi în domeniul apărării care permit, pentru prima dată de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, trimiterea de soldaţi într-un conflict în străinătate, relatează AFP. 

Senatorii au votat în şedinţă plenară aceste texte care dau o nouă interpretare Constituţiei pacifiste a ţării, după dezbateri furtunoase şi în timp ce mulţimea manifesta în faţa parlamentului. 

Preşedintele Senatului, Masaaki Yamazaki, a anunţat adoptarea cu 148 de voturi pentru şi 90 împotrivă. 

Pentru adversarii acestora, legile - care vor permite Japoniei să intervină pentru a apăra un aliat - încalcă principiul renunţării la război înscris în articolul 9 al Cartei fundamentale impuse în 1947 de Statele Unite.

Opozanţii susţin că noua interpretare a Constituţiei ar putea implica ţara în războaie la capătul lumii alături de americani. 

Premierul de dreapta, Shinzo Abe, afirmă însă că o evoluţie legală este necesară în faţa ameninţărilor tot mai mari venind dinspre China şi Coreea de Nord. Prim-ministrul nipon consideră că este vorba despre o normalizare a situaţiei militare a Japoniei, limitată după încheierea războiului la autoapărare şi misiuni de ajutor umanitar sau logistic. 

În ultimele săptămâni, zeci de mii de persoane au ieşit în stradă în cursul unor manifestaţii organizate aproape zilnic contra acestor legi, o mobilizare de o amploare rară în arhipelag. 

De asemenea, eveniment excepţional într-un parlament ale cărui şedinţe se desfăşoară de obicei într-o atmosferă tăcută, senatorii au ajuns să se bată joi înainte de a aproba în comisie această legislaţie propusă de guvernul Shinzo Abe.AGERPRES/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.