Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră la Biserica Neagră din Brașov, cu o lucrare excepțională a lui Bach: Oratoriul 'Patimile după Matei'

https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_Neagr%C4%83
Biserica Neagră

Oratoriul "Patimile după Matei", al compozitorului Johann Sebastian Bach, va fi prezentat, pe 15 iulie, într-o variantă interpretată pe instrumente baroce în Biserica Neagră din Brașov, de un ansamblu de peste 150 de muzicieni din trei țări, arată un comunicat remis Mediafax.

Corul Bach al Bisericii Negre, Corul Lux Aurumque din Miercurea Ciuc și Orchestra Barocă a Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc, sub bagheta dirijorului Steffen Schlandt, vor interpreta în premieră în România, într-o formulă barocă, Oratoriul "Patimile după Matei" al compozitorului Johann Sebastian Bach. La interpretarea celebrei piese muzicale îşi vor mai da concursul soprana Renáta Gebe-Fügi (Cluj-Napoca), mezzosoprana Susanne Langner (Berlin), tenorii János Szerekován (Budapesta) și Nicolae Simonov (București), precum și bașii Matthias Weichert (Dresda) și Dan Popescu (Brașov). Concert-maestrul este Ulrike Titze, o personalitate de renume mondial, membru fondator al Orchestrei Baroce din Dresda

Potrivit organizatorilor, peste 150 muzicieni români, maghiari și sași, alături de soliști remarcabili din Germania, România și Ungaria vor interpreta, în premieră în România, această impresionantă capodoperă a muzicii universale, pe instrumente baroce.

Biserica Evanghelică C.A din România - Parohia Brașov organizează acest eveniment în colaborare cu Primăria Municipiului Brașov, cu Fundația Forum Arte și cu susținerea Ambasadei Republicii Federale Germania în România. Concertul extraordinar are loc pe 15 iulie, începând cu ora 19.00, în Biserica Neagră de la poalele Tâmpei. Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Cele trei ore de concert vor fi transmise, live, pe un ecran amplasat în curtea lăcașului de cult, pentru participanții care nu au procurat biletul gratuit necesar ocupării unui loc în Biserica Neagră. Biletele de intrare se pot ridica începând de miercuri, de la casieria Bisericii Negre.

Inițiatorul proiectului muzical este profesorul Steffen Schlandt, dirijorul Corului "Bach" și organist la Biserica Neagră din Brașov. "Muzica lui Bach este profund creștină și plină de simbolistică spirituală și vorbește totuși pe înțelesul tuturor cu aceeași forță și sensibilitate. Considerăm că acesta poate fi mesajul nostru muzical în anul Centenar 2018: putem fi uniți și motivați să conlucrăm pentru un scop nobil. Prezentăm o Românie europeană, aptă să ducă la bun sfârșit un proiect ambițios, capabilă să lucreze în echipă, o Românie deschisă și tolerantă", spune Steffen Schlandt.

Corul Cameral Lux Aurumque din Miercurea Ciuc se va alătura, în acest demers muzical de excepție, Corului "Bach" al Bisericii Negre din Brașov, de la a cărui înființare se împlinesc 85 de ani. Corul "Bach" este formația vocală care a interpretat Oratoriul "Patimile lui Matei" în primă audiție în sud-estul Europei în mai 1935, la Ateneul Român din București.

Concertul "Oratoriul Patimile după Matei" de Johann Sebastian Bach va mai fi susținut pe 12 iulie, de la ora 19.30, la Ateneul Român din București, și vineri, 13 iulie, de la ora 19.00, la Biserica "Szent Ágoston" din Miercurea Ciuc.

Johann Sebastian Bach a compus cel puțin patru oratorii care au la bază textele celor patru evangheliști, însă dintre acestea s-au păstrat doar două: "Patimile după Ioan" (1724) și "Patimile după Matei" (1727), arată comunicatul remis Mediafax.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.