Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră cu efect în toată Europa: Elveția, condamnată de CEDO pentru inacțiune în cazul schimbărilor climatice/ Se cere ieșirea țării din Consiliul Europei

CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a luat marţi o decizie favorabilă unui grup de femei elveţiene în vârstă care au susţinut că eforturile insuficiente ale guvernului de la Berna pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice le pun în pericol de moarte în timpul valurilor de căldură, transmite Reuters. Este pentru prima dată când CEDO condamnă un stat pentru lipsa de iniţiative în combaterea schimbărilor climatice, notează AFP. Jurisprudența CEDO generează obligații pentru toate statele membre ale Consiliului Europei, inclusiv România.

CEDO a decis că neatingerea de către guvernul elveţian a ţintelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră a încălcat unele dintre drepturile omului.

''Curtea a ajuns la concluzia că au existat unele lacune esenţiale în procesul autorităţilor elveţiene de a pune în aplicare cadrul de reglementare intern respectiv'', a declarat preşedinta CEDO, Siofra O'Leary.

Aceasta a adăugat că ''a existat o încălcare a articolului 8 al Convenţiei europene privind drepturile omului'', statul elveţian nereuşind să acţioneze la timp ''în manieră consecventă şi adecvată'' pentru atingerea ţintelor sale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

''Încă nu ne vine să credem, îi întrebăm în continuu pe avocaţii noştri 'Este bine?'. Şi ei ne spun că este cel mai bun lucru pe care l-am fi putut obţine. Cea mai mare victorie posibilă'', a reacţionat Rosmarie Wydler-Walti, una dintre liderele grupului de femei elveţiene ce constituie reclamantul în acest caz în instanţă.

De partea sa, purtătorul de cuvânt al Ministerului Energiei elveţian a afirmat: ''Suntem pe drumul bun. Facem o mulţime de lucruri''.

Decizia CEDO în acest caz, prezentat de peste 2.000 de femei, ar putea avea un efect de propagare în Europa şi în afara acesteia, stabilind un precedent pentru modul în care unele instanţe tratează, pe baza încălcărilor drepturilor omului, litigii referitoare la schimbările climatice.

Verdictul în dosarul elveţian, care nu poate fi contestat în apel, ar putea forţa guvernul să adopte măsuri mai ambiţioase pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, printre care revizuirea ţintelor pentru 2030 pentru a se alinia obiectivului din Acordul de la Paris.

Tot marţi, CEDO a respins alte două cazuri similare, primul prezentat de şase tineri portughezi împotriva a 32 de guverne europene şi celălalt adus în instanţă de un fost primar francez contra guvernului de la Paris.

Greta Thumberg: „Este doar începutul”

Decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de a condamna marţi Elveţia pentru lipsa de iniţiative în combaterea schimbărilor climatice "este doar începutul litigiilor climatice", a salutat militanta suedeză pentru climă Greta Thunberg, informează AFP.

"În întreaga lume, tot mai mulţi oameni îşi dau guvernele în judecată pentru a le trage la răspundere pentru acţiunile lor. În niciun caz nu trebuie să dăm înapoi, trebuie să luptăm şi mai mult, pentru că acesta este doar începutul", a îndemnat tânăra la Strasbourg.

"Vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie, mişcarea pentru justiţie climatică a folosit diferite metode timp de decenii, repetând acelaşi mesaj iar şi iar şi, după cum putem vedea, emisiile continuă să crească, ne îndreptăm în continuare în direcţia greşită. Nu vom renunţa", a continuat ea.

Cel mai mare partid elveţian cere ieşirea ţării din Consiliul Europei

Cel mai mare partid elveţian, Uniunea Democratică a Centrului (UDC), o formaţiune de dreapta radicală, a cerut marţi ca Elveţia să se retragă din Consiliul Europei după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat această ţară alpină pentru inacţiune faţă de schimbările climatice, transmite AFP.

Într-un comunicat emis după anunţarea hotărârii CEDO, UDC afirmă că aceasta este 'inacceptabilă' şi 'scandaloasă'.

'Judecătorii de la Strasbourg nici măcar nu au luat în considerare faptul că Elveţia este exemplară în materie de reducere a emisiilor de CO2. UDC condamnă cu fermitate această ingerinţă a unor judecători străini şi cere retragerea Elveţiei din Consiliul Europei', adaugă formaţiunea politică.

În Elveţia, Oficiul Federal al Justiţiei (OFJ), care reprezintă guvernul în faţa CEDO, a transmis că ia 'act de hotărârea Marii Camere'.

'Această hotărâre este definitivă. Ea va fi analizată cu autorităţile vizate, iar măsurile pe care Elveţia trebuie să le ia pe viitor vor fi examinate', a indicat OFJ.

UDC consideră însă că, 'prin verdictul lor de astăzi, judecătorii de la Strasbourg se transformă în marionete ale activiştilor şi şi-au pierdut acum definitiv credibilitatea'.

'Ingerinţa lor insolentă în politica elveţiană este inacceptabilă pentru o ţară suverană', mai afirmă partidul.

'CEDO devine o Curte expansivă. Aceasta înseamnă că ea se amestecă tot mai mult în afaceri naţionale care nu erau pe ordinea de zi la momentul creării sale - sau, mai degrabă, la cel al aderării Elveţiei în 1963', mai adaugă comunicatul UDC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.