Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră medicală în Franța: S-a născut primul bebeluș dezvoltat într-un uter transplantat

Freepik.com
bebeluș naștere

Un copil s-a născut în Franţa în urma unui transplant de uter de care a beneficiat mama sa, o premieră în această ţară, a anunţat miercuri pentru AFP Spitalul Foch din Suresnes, potrivit AGERPRES.

Bebeluşul, o fetiţă cu greutatea de 1,845 kg, s-a născut vineri, 12 februarie.

"Mama şi copilul sunt bine", a declarat pentru AFP profesor Jean-Marc Ayoubi, directorul departamentului de obstetrică-ginecologie şi medicină reproductivă la Spitalul Foch din apropiere de Paris, a cărui echipă a făcut posibilă această premieră în Franţa.

Citește și: VIDEO 18+ Imagini cu femeia care pică de la etajul 6 al unui bloc, pentru a scăpa din flăcări

Mama, Deborah, în vârstă de 36 de ani, a beneficiat în martie 2019 de primul transplant de uter realizat în Franţa, efectuat de aceeaşi echipă. Uterul provenea de la o donatoare vie, care era de fapt mama sa, în vârstă de 57 de ani.

Născută fără uter, pacienta care a beneficiat de transplant suferă de sindromul Rokitansky (MRKH), care afectează una din 4.500 de femei la naştere.

Această sarcină oferă o speranţă pacientelor născute fără uter sau celor cărora a trebuit să le fie îndepărtat acest organ. Reprezintă o alternativă experimentală la maternitatea de substituţie gestaţională, interzisă în Franţa, sau la adopţie.

Prima naştere din lume după un transplant de uter a avut loc în Suedia, în 2014. Naşterea, survenită la un an de la transplant, a fost anunţată în prestigioasa revistă medicală The Lancet de echipa condusă de profesorul Mats Brännström de la Universitatea din Göteborg. Donatoarea vie avea 61 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.