Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PREMIERĂ MONDIALĂ A fost condamnat la moarte prin videoconferinţă

ciocanel judecator

Un bărbat a fost condamnat la moarte pentru crimă, în cadrul primei şedinţe de tribunal desfăşurate prin videoconferinţă în Nigeria, au indicat marţi surse judiciare citate de AFP.

Tribunalul din Ikeja (regiunea metropolitană Lagos) l-a condamnat la moarte pe Olalekan Hameed pentru o crimă comisă în decembrie 2018, scrie agerpres.ro.

Citește și: Reacția magistraților după decizia CEDO în cazul Kövesi: ‘Este inadmisibil. Toți factorii responsabili să-și asume consecințele’

"Vă declar vinovat şi vă condamn la moarte prin spânzurare. Dumnezeu să se îndure de sufletul dvs. Iată judecata virtuală a Curţii", a declarat judecătorul Mojisola Dada pe aplicaţia Zoom.

Întregul proces a durat trei ore, "toate părţile" fiind reprezentate, iar anumiţi ziarişti au putut asista la şedinţa online, a menţionat grupul societăţii civile TransparencIT Nigeria, încurajând justiţia din ţara africană să accelereze procedurile judiciare.

Citește și: Prima reacție a Laurei Codruța Kövesi după victoria de la CEDO

Preşedinţia nigeriană a îndemnat la finele lui aprilie la desfăşurarea de "procese rapide pentru decongestionarea închisorilor din ţară, în contextul pandemiei de COVID-19".

"Potrivit preşedintelui (Muhammadu) Buhari, potrivit datelor disponibile, populaţia penitenciarelor din Nigeria se ridică la 74.127 de deţinuţi şi 52.226 dintre aceştia sunt încă în aşteptarea procesului", a atenţionat preşedinţia într-un comunicat datat 21 aprilie.

Citește și: Ludovic Orban, ieșire după decizia CEDO în favoarea lui Kövesi: ‘Au prejudiciat grav imaginea României’

Într-o ţară unde sistemul judiciar este disfuncţional şi cangrenat de corupţie, 75% dintre deţinuţi încă nu au fost condamnaţi şi aşteaptă uneori ani în şir să fie judecaţi.

Organizaţiile de monitorizare a drepturilor omului estimează la 2000 numărul deţinuţilor de pe "culoarele morţii" din Nigeria, dar în ultimii 10 ani au fost executaţi doar 7 condamnaţi.

Citește și: Valer Dorneanu, reacție surpriză despre decizia CEDO: ‘N-am fost noi atacați de doamna Kövesi, nu noi am figurat parte acolo’

Statele federale nigeriene dispun de propriile legislaţii în ce priveşte pedeapsa cu moartea, care este aplicată pentru diferite fapte, inclusiv crime şi răpiri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.