Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PREMIERĂ ONU cere investigarea violențelor din SUA

Reuters
proteste sua

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a estimat luni că manifestaţiile trebuie să se desfăşoare în manieră paşnică şi violenţele comise de poliţie trebuie să facă obiectul anchetelor în SUA, dar şi în orice altă ţară, a declarat purtătorul său de cuvânt, potrivit AFP şi EFE.

''Autorităţile trebuie să dea dovadă de reţinere în gestionarea manifestanţilor în SUA'', precum şi în alte părţi, a declarat Stephane Dujarric în conferinţa sa de presă cotidiană.

Citește și: După ce a avut o ieșire acidă la adresa lui Klaus Iohannis și a Guvernului Orban, Mihai Mărgineanu spulberă autoritățile: ‘Nimeni nu are niciun plan de viitor’

''Am văzut în ultimele zile cazuri de violenţă a poliţiei. Toate cazuri trebuie să facă obiectul anchetelor'', a adăugat el, scrie agerpres.ro.

Guterres s-a arătat îngrijorat şi de atacurile contra jurnaliştilor constatate în ultimele zile în SUA. Într-o postare pe Twitter făcută la finalul săptămânii trecute, Antonio Guterres a accentuat că ''atunci când jurnaliştii sunt atacaţi, cele care sunt atacate sunt societăţile''.

Citește și: Codrin Ștefănescu profețește: Va fi cel mai înjurat om de pe Pământ

''Nicio democraţie nu poate funcţiona fără libertatea presei'', a insistat secretarul general al Naţiunilor Unite.

În ultimele zile în mai multe oraşe din SUA au avut loc demonstraţii, care au degenerat în incendieri şi alte acte de vandalism, în urma incidentului din Minneapolis din 25 mai, soldat cu moartea lui George Floyd, un bărbat afro-american care a decedat după ce un ofiţer de poliţie alb l-a apăsat cu genunchiul pe gât timp de aproape nouă minute.

Citește și: Dezvăluire nucleară: Șef MAI, sponsorizat de spionajul chinez! Bogdan Despescu ar fi blocat totul în ultima clipă

Aproximativ 5.000 de soldaţi din Garda Naţională au fost desfăşuraţi în 15 state şi în capitala federală Washington, unde numeroşi demonstranţi s-au comasat în faţa Casei Albe, scandând diverse sloganuri şi aprinzând focuri. Potrivit cotidianului The New York Times, preşedintele Donald Trump a fost dus vineri seară într-un buncăr, în timpul unei manifestaţii similare în faţa reşedinţei oficiale.

Până în prezent, poliţistul Derek Chauvin a fost arestat şi inculpat pentru omucidere involuntară în cazul George Floyd.

Citește și: După ce a avut o ieșire acidă la adresa lui Klaus Iohannis și a Guvernului Orban, Mihai Mărgineanu spulberă autoritățile: ‘Nimeni nu are niciun plan de viitor’

Un video filmat pe 25 mai de către un trecător arată cum un agent de poliţie îl ţine la sol pe Floyd timp de mai multe minute, cu un genunchi pe gâtul bărbatului, care se plânge că nu mai poate respira. Agentul, un alb, îi răspunde să stea calm, iar un al doilea poliţist îi ţine la distanţă pe trecătorii care încep să se strângă, în timp ce bărbatul ţintuit la pământ încetează să se mai mişte şi pare inconştient.

În august 2014, un tânăr afro-american de 18 ani, Michael Brown, a fost împuşcat de poliţişti la Ferguson, în statul Missouri. Cu o lună înainte, la New York, Eric Garner, un bărbat afro-american, a murit în timpul unui incident cu poliţia. În niciunul dintre cazuri nu au existat puneri sub acuzare contra poliţiştilor implicaţi, bărbaţi albi.

Citește și: Codrin Ștefănescu profețește: Va fi cel mai înjurat om de pe Pământ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.