Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PREMIERĂ Partidul aflat la putere în Spania îşi prezintă scuzele! Motivul: 'finanţările ilegale cu bani murdari'

AFP
Mariano Rajoy

Partidul conservator al premierului spaniol Mariano Rajoy şi-a cerut scuze după ce un fost oficial a recunoscut într-un proces că a primit "bani murdari" pentru campanii electorale în regiunea Valencia din estul ţării, relatează AFP.

"Mi-e ruşine şi le cer iertare spaniolilor care au votat cu bună credinţă Partidul Popular (PP), pentru comportamentul necorespunzător al unora", a transmis purtătorul de cuvânt al PP în parlament, Rafael Hernando, pe contul său de Twitter.

Citește și: Mare atenție! Cum fentează dezvoltatorii imobiliari legea prin programul Prima Casă

Rafael Hernando nu este implicat în procesul în desfăşurare, în care filiala din Valencia a Partidului Popular este acuzată că a primit finanţări ilegale pentru trei campanii electorale în 2007 şi 2008.

Imaginea partidului, deja afectată de mai multe scandaluri de corupţie, a avut şi mai mult de suferit în urma acestui caz, scrie agerpres.ro.

Citește și: S-a aflat! Care este prețul real pe care Hagi l-a plătit pentru fiul său, Fiorentinei

Miercuri, Ricardo Costa, fost lider al PP din Valencia, a recunoscut în faţa instanţei că acuzaţiile sunt adevărate.

"Da, este adevărat că PP a finanţat cu bani murdari mitingurile sale din campania electorală din 2007", a spus el, aruncând vina pe fostul lider regional al partidului, Francisco Camps.

Citește și: Dan Negru a spus tot! Unde a făcut luna de miere și cine i-a făcut cadou vacanța de lux

Responsabilii regionali ai formaţiunii politice sunt suspectaţi că au convins oameni de afaceri să cotizeze la o firmă însărcinată cu organizarea de campanii, deşi atinseseră deja suma maximă autorizată pentru cheltuielile lor electorale.

Oamenii de afaceri vizaţi au recunoscut că au oferit aceşti bani, în cadrul unor audieri în faţa Audienţei Naţionale, însărcinată cu procesele penale complexe, în special politico-financiare.

Citește și: Achiziție neașteptată: Ce companie va cumpăra gigantul Wizz Air

Însă ei nu au spus dacă au primit ceva în schimbul acestor favoruri.

Procesul este cel mai nou dintr-o serie de scandaluri care au lovit PP şi care au făcut ca partidul să-şi piardă majoritatea absolută în 2015.

Citește și: Ei sunt privilegiații statului: Angajații cărui minister urmează să primească sporuri de 75% din salariu cuvenit

Rajoy a recunoscut că afacerile de corupţie "ne-au făcut mai mult rău decât deciziile luate în materie de politică economică", făcând referire la măsurile drastice de austeritate din timpul crizei.

Rafael Hernando a subliniat totuşi că guvernul condus de PP a încercat să ia măsuri împotriva corupţiei: astfel, în 2015 a fost votată o lege pentru a înăspri regulile de contabilitate ale partidelor şi sancţiunile împotriva celor care ocupă posturi publice şi sunt găsiţi vinovaţi de fraudă sau trafic de influenţă.

Citește și: Soția a dat din casă: Ce pensie are Viorel Lis – Nu îi ajunge nici pentru a-și cumpără toate pastilele .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.