Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră pentru un preşedinte român la Casa Albă: George Maior anunță că vor urma 'acțiuni practice'

Klaus Iohannis Donald Trump

Întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu omologul său american, Donald Trump, în Biroul Oval, a reprezentat punctul culminant al vizitei şefului statului român în SUA şi va fi urmată de acţiuni practice, a declarat, pentru AGERPRES, ambasadorul George Maior. 

''Cel mai mare avantaj este faptul că avem în primele luni de mandat ale unei noi administraţii americane o comunicare directă pe toată gama de interese vitale ale statului român în relaţia cu SUA - interese militare, strategice, economice, interese pe linie de apropiere a celor două societăţi. O vizită istorică. (...) Diplomaţia română merită felicitată. Se lucrează la această vizită încă din perioada de tranziţie. S-a lucrat intens şi inteligent, pe multiple planuri'', a spus Maior.

Maior, reacție SURPRINZĂTOARE după ce a fost chemat la audieri în Parlament: 'Aștept cu plăcere'


El a explicat că evenimentele care au precedat întâlnirea lui Iohannis cu Trump au fost, de asemenea, importante - întrevederea cu directorul CIA, dezbaterea organizată de Heritage Foundation, întâlnirea ''în premieră'' cu secretarul de stat american Rex Tillerson, unul dintre cei mai influenţi membri ai actualei administraţii'', dar şi cea cu comunitatea de români din SUA. 

''Au avut loc o serie de evenimente foarte importante în planul relaţiei strategice şi politice cu SUA. Vizita la directorul CIA şi o discuţie foarte adâncă pe linia cooperării serviciilor de informaţii unde România reprezintă unul din partenerii principali ai SUA în plan global. Şi subliniez acest lucru. Apoi, evident, discuţia la Heritage Foundation, (...) unde am putut disemina mesajul nostru naţional în ceea ce priveşte valoarea parteneriatului strategic dintre România şi SUA şi viziunea noastră asupra viitorului acestui parteneriat, asupra securităţii regionale şi internaţionale. O serie de întâlniri importante la Congres, cu senatori extrem de influenţi, inclusiv preşedintele Senatului, la Camera Reprezentanţilor, (...) şi, o premieră probabil, în Congres decorarea unor membri influenţi ai Camerei Reprezentanţilor care au avut o contribuţie foarte semnificativă la dezvoltarea parteneriatului strategic româno-american'', a detaliat el.

ALERTĂ - Șeful Statului Islamic a fost UCIS într-un raid aerian


Ambasadorul român în SUA a subliniat că la Cimitirul Naţional Arlington din Washington a avut loc ''cel mai înalt ceremonial care se acordă unui oficial străin''. 

''Este cel mai înalt ceremonial care se acordă unui oficial străin. Are o simbolistică aparte, pentru că exprimă stima pentru statul român, România şi preşedintele României, pe de altă parte, valoare simbolică într-un moment în care vom sărbători Centenarul nostru. Am ţinut în mod deosebit să realizăm această acţiune şi în memoria acelor soldaţi militari americani îngropaţi în cimitirul Arlington care au luptat în timpul Primului Război Mondial. (...) Un moment special şi emoţionant'', a mai spus Maior. 

În ceea ce priveşte întâlnirea cu preşedintele Donald Trump, ambasadorul român a afirmat că a reprezentat ''un moment culminant'', care va fi urmat de acţiuni practice. 

''Cum se poate pune problema ca la o întâlnire cu preşedintele american să nu se obţină rezultate extraordinare pentru România? În primul rând în planul securităţii, în planul prosperităţii. Delegaţia preşedintelui Trump a inclus şi cel mai influent membru pe linia relaţiilor comerciale şi economice internaţionale ale SUA, secretarul Comerţului, de exemplu. Acestea sunt elemente fundamentale care ne asigură securitate, apărarea şi prosperitatea statului nostru şi, prin simetrie, a statului american. Deci, vizita aceasta a fost un moment culminant (...) pentru că ea va fi urmată de acţiuni practice'', a argumentat el. 

Maior a ţinut să sublinieze şi că transmiterea în direct de către principalele canale de ştiri şi analiză a conferinţei celor doi oficiali ''ajută enorm'' şi la proiectarea profilului României la nivelul societăţii şi opiniei publice americane. 

''Probabil, în istoria relaţiilor diplomatice româno-americane, nu a existat vreodată asemenea diseminare a mesajului românesc în SUA. O conferinţă de presă transmisă în direct de principalele canale de ştiri şi analiză americane. (...). Acest lucru efectiv ne ajută enorm şi la proiectarea profilului României la nivelul societăţii şi opiniei publice americane, ceea ce este extraordinar de important astăzi. În acest context s-a reafirmat forţa legăturii transatlantice, într-un moment complicat al relaţiilor internaţionale (...) şi rolul României de stat pivot în ecuaţia transatlantică şi în această regiune în care ne situăm geografic extrem de complexă din punct de vedere al securităţii, extrem de expusă unor riscuri, extrem de volatilă câteodată şi impredictibilă pe aceste planuri. Pentru România este un mare succes această vizită, în planul relaţiilor internaţionale actuale, aş spune fără nicio ezitare'', a susţinut ambasadorul român în SUA. 

În opinia diplomatului, vizita pe care preşedintele Trump o va face în Polonia nu va diminua din impactul întâlnirii cu şeful statului român. 

''Faptul că am fost primul stat din Europa Centrală şi de Est care a avut posibilitatea acestei comunicări directe este un avantaj şi pentru regiune şi pentru Polonia, implicit, la fel cum eventuala vizită a preşedintelui Trump în Polonia, într-un context multilateral, să nu uităm, la care participăm şi noi, va prilejui o nouă discuţie a preşedintelui Trump şi a preşedintelui României şi a preşedinţilor sau şefilor de guvern care vor participa la această reuniune. Pentru regiune, pentru valoarea securităţii în flancul estic al NATO sunt momente remarcabile, în beneficiul tuturor statelor'', a completat el. 

În încheiere, Maior a afirmat că vizita preşedintelui Iohannis în SUA este una istorică şi a subliniat că cel mai mare avantaj al acesteia este faptul că România are, din primele luni de mandat ale noii administraţii americane, ''o comunicare directă pe toată gama de interese vitale ale statului român în relaţia cu SUA'' - interese militare, de securitate, strategice, interese economice, interese pe linie de apropiere. 

''Nu mă feresc să folosesc cuvinte mari, oricum le folosesc rar. Este o vizită istorică'', a conchis ambasadorul român la Washington.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.