Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PREMIERĂ Rusia a declasificat unele dintre cele mai așteptate IMAGINI SECRETE: Cea mai mare explozie nucleară din lume

Rusia a dat publicităţii imagini care erau anterior clasificate de la cea mai mare explozie nucleară din lume, provocată de detonarea aşa-numitei "Bombe Ţar" în urmă cu aproape 60 de ani, relatează vineri Reuters.

Bomba cu hidrogen, care avea forţa a 50 de milioane de tone de explozibil convenţional, a fost detonată în cadrul unui test în octombrie 1961, la 4.000 de metri deasupra arhipelagului izolat Novaia Zemlia, de la Cercul Arctic, scrie agerpres.ro.

Citește și: SURSE Cine l-ar putea înlocui pe Liviu Vasilescu la șefia Poliției Române

În imagini se poate vedea o imensă minge de foc şi un uriaş nor ciupercă de 60 km înălţime după ce explozia a părut să aprindă cerul. Imaginile au fost filmate din mai multe unghiuri de camere instalate la sol şi la bordul a două aeronave sovietice.

"Testarea unei încărcături excepţional de puternice de hidrogen a confirmat că Uniunea Sovietică se află în posesia unei arme termo-nucleare cu capacitatea de 50 de megatone, 100 de megatone şi mai mult", spune un narator în faţa audienţei.

Citește și: Cozmin Gușă – jocul și mizele reale ale moțiunii: PNL și PSD vor forma, după alegeri, un Guvern de criză

Documentarul a fost publicat online pentru prima dată de agenţia pentru energie nucleară rusă Rosatom săptămâna trecută, în cadrul evenimentelor care au marcat 75 de ani de industrie nucleară în Rusia.

Dezvoltată între 1956 şi 1961 în contextul în care Uniunea Sovietică s-a angajat în cursa armelor nucleare cu SUA, aşa-numita "Ţar Bomba" a fost cea mai mare bombă cu hidrogen construită vreodată şi se credea că este de 3.300 de ori mai distrugătoare decât bomba care a distrus Hiroshima.

Citește și: EXCLUSIV Erupe un nou scandal în Poliție! Dumitru Coarnă îl desființează pe un celebru șef: Spor de 50% prin fals și uz de fals

Filmul de 30 de minute, care începe cu menţiunea "Top secret", prezintă toate stadiile testului, de la transportul armei de 26 de tone într-o carcasă de bombă aeriană pe calea ferată, până la măsurătorile de după explozie privind nivelul de radiaţii.

"Bomba Ţar" a depăşit de departe cea mai mare explozie pe care au efectuat-o vreodată SUA, cea a unei bombe de 15 megatone, "Castle Bravo", detonată în Atolul Bikini în 1954.

Citește și: EXCLUSIV Dispoziție explozivă! Poliția Română subjugă Poliția Locală .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.