Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PREMIERĂ: Sebastian Ghiţă, interzis în Parlament. 'Există un plan de a ne scoate din joc'

ghita

Justiţia din România înregistrează o nouă premieră. Deputatul Sebastian Ghiţă este primul parlamentar cercetat sub control judiciar care are interdicţie de a-şi exercita funcţia.

Potrivit unor surse judiciare, DNA îşi motivează măsura printr-un articol de lege care prevede că o persoană pusă sub control judiciar nu mai are voie să îşi exercite funcţia dacă s-a folosit de ea pentru a încălca legea.

Sebastian Ghiţă se află miercuri dimineaţă la DNA Ploieşti, unde i se va aduce la cunoştinţă extinderea urmăririi penale şi interdicţia de a lua legătură cu anumite persoane, inclusiv parlamentari. DNA extinde şi sechestrul pe averea acestuia, în dosarul cumnatului lui Ponta.

"E o întreagă dezbatere în societate acum dacă nu cumva împotriva membrilor Camerei Deputaţilor, Senatului, Guvernului, Administraţiei Locale, există un fel de plan de a ne scoate practic din joc", a declarat Ghiţă. 

Întrebat la ce se referă, acesta a explicat că e "surprinzător" faptul că au început să apară dosare după ce "o zonă din eşicherul politic" a pierdut alegerile prezidenţiale. 

"După cum se vede, împotriva primului ministru au apărut acuzaţii, a familiei sale, a mea, a cercului său relaţional. Nu ştiu de ce se întâmplă acest lucru. (...) E puţin surprinzător că imediat cum o zonă din eşicherul politic pierde alegerile, împotriva ei apar dosare", a adăugat Sebastian Ghiţă. 

Deputatul Sebastian Ghiţă este urmărit penal sub control judiciar în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, el fiind acuzat de sprijinire a unui grup infracţional organizat. 

Pe 18 iunie, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins o plângere depusă de Sebastian Ghiţă, prin care acesta solicita să fie scos de sub control judiciar. 

Pe 16 iunie, Sebastian Ghiţă fusese chemat la DNA Ploieşti, unde procurorii l-au anunţat că au prelungit cu încă 60 de zile măsura controlului judiciar dispusă faţă de el, în dosarul în care este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinire a unui grup infracţional organizat. 

DNA susţine că, în perioada 2011 - 2015, Iulian Herţanu - administrator de drept şi, începând cu data de 25 aprilie 2014, administrator de fapt al SC Grossman Engineering Group SRL, respectiv angajat al CVR Asfalt Construct Group SRL, Vladimir Ciorbă - administrator/ asociat la CVR Asfalt Construct Group SRL şi CVR Activities Group SRL Bucureşti şi SC Gefam Pro SRL şi Mihail Coman - administrator/ asociat la SC Indserv SRL Ploieşti şi SC Indserv Proiect SRL Ploieşti şi angajat al SC Hidro Prahova SA (în calitate de consilier al directorului general) au constituit un grup infracţional pentru a acţiona în vederea adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanţat preponderent din fonduri europene şi însuşirii nelegale a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute în cadrul proiectului cu finanţare europeană. 

De asemenea, aceştia ar fi urmărit sustragerea de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat. 

Contractul având ca obiect "Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic a fost atribuit de către SC Hidro Prahova SA Ploieşti (societate cu capital integral de stat, la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar) Asocierii SC Grossman Engineering Group SRL - SC Euro Construct Trading 98 SRL, contract semnat la data de 13 ianuarie 2012. 

Sebastian Ghiţă este acuzat că a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale) la nivelul unor funcţionari ai SC Hidro Prahova SA şi a exercitat intervenţii asupra directorului general al acestui agent economic, pentru a determina atribuirea nelegală a contractului către Asocierea Grossman - Euro Construct.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.