Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul bulgar Boiko Borisov a fost primit la Casa Albă de preşedintele Donald Trump

twitter
casa alba

Premierul bulgar Boiko Borisov, aflat în vizită la Washington, a discutat luni la Casa Albă cu preşedintele american Donald Trump, pe agendă figurând între altele proiectul centralei nucleare de la Belene, cooperarea în domeniul securităţii şi diversificării energetice şi securitatea Mării Negre, transmite BTA, potrivit Agerpres.

Contrar planurilor, notează BTA, Trump a invitat media înainte de întâlnirea tete-a-tete din Biroul Oval şi a declarat presei că SUA ar putea avea în vedere ridicarea vizelor pentru bulgari. "Vom lucra la această problemă", a spus liderul de la Casa Albă, subliniind că Statele Unite au o "mare prietenie" cu Bulgaria. 

Preşedintele american a afirmat că ar putea vizita Bulgaria, la invitaţia premierului bulgar, iar la remarca acestuia din urmă că bugetul militar al Bulgariei a ajuns la 3,1% din PIB - peste cei 2% cât este obiectivul NATO -, Trump a asigurat că "este un lucru foarte bun", menţionând: "Ar trebui să spuneţi acest lucru şi Germaniei", a consemnat BTA. 

Bulgarii "cumpără mult echipament militar din SUA, cel mai bun echipament din lume", a mai notat Trump.

Citește și: Încă o țară este lovită de cutremur, la doar câteva ore după seismul puternic din Albania

Boiko Borisov a declarat ulterior presei că a discutat "15 minute (cu preşedintele american) despre proiectul centralei nucleare de la Belene, întrucât până acum oamenii vorbeau despre Belene ca fiind o centrală rusească, or nu este adevărat: este 100% bulgară", a asigurat el. 

"I-am spus lui Donald Trump că nu pot să fac o uzină nouă şi să arunc pur şi simplu două reactoare noi de generaţia a 3-a, pentru că bulgarii ar da cu pietre în mine", a spus Borisov, referindu-se la reactoarele pentru centrala de la Belene livrate deja de Rusia. Trump "este un om de afaceri şi a înţeles că este un proiect foarte bun şi o echipă de experţi nucleari american va veni chiar săptămâna aceasta să vadă reactoarele de la Belene şi Kozlodui", a menţionat el. 

Premierul bulgar le-a mai spus ziariştilor din SUA că Marea Neagră este o mare sigură şi în apele sale "trebuie să aibă loc cât mai multe exerciţii posibil pentru a creşte puterea de descurajare a Bulgariei", insistând că în cursul întâlnirii nici el, nici preşedintele SUA nu au comentat nimic împotriva unei terţe ţări. 

Borisov a mai afirmat în întâlnirea sa cu presa că nu i-a "putut explica preşedintelui (Trump) cum e posibil ca procuratura, Agenţia de stat pentru securitate naţională şi Ministerul de Interne să aresteze pe cineva acuzat de spionaj şi apoi un tribunal bulgar să-i permită acestuia să meargă în Rusia să fie decorat de (preşedintele rus Vladimir) Putin", referindu-se la liderul Mişcării bulgarilor rusofili, Nikolai Malinov, arestat în august sub acuzaţia de spionaj şi supus unei interdicţii de călătorie, dar care a fost autorizat de un tribunal să se deplaseze la Moscova în octombrie pentru a primi o medalie de stat de la liderul de la Kremlin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.